Tæller tvungen coronatest i fritid som arbejdstid? Nu er sag afgjort

10/11/2021

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
Tæller pålagt covidtest i fritiden som arbejdstid? Det har en sag fra Sjællands Universitetshospital i Roskilde handlet om.

Mest læste i dag

At lade sig teste for covid19 i fritiden skal tælle som arbejdstid – hvis det er din arbejdsgiver, der har pålagt dig at tage testen.

Det viser en sag, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har vundet for Dansk Sygeplejeråd.

I en pressemeddelelse oplyser FH, at den konkrete sag handler om en gruppe raske og symptomfrie sygeplejersker ansat på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, der på sms og arbejdsmail sommeren 2020 fik besked om, at der var konstateret covid19-smitte på deres afdeling.

I beskeden fik sygeplejerskerne besked om, hvornår de skulle lade sig teste som led i smitteopsporing.

Foto: Shutterstock.

“Arbejdsretten finder, at Region Sjælland som arbejdsgiver har disponeret over medarbejdernes fritid på en måde, der gør, at den tid, sygeplejerskerne har brugt på test, skal anses som arbejdstid,” skriver FH.

Pålægget om test var en udmøntning af Sundhedsstyrelsens retningslinjer – men det ændrer ikke ved, at der var tale om et tjenstligt pålæg, fastslår Arbejdsretten.

Dansk Sygeplejeråd havde ønsket, at Region Sjælland skulle honorere sygeplejerskerne efter deres arbejdstidsaftale om bl.a. overarbejde, tilkald og inddragelse af fridøgn. Men spørgsmålet om honorering er endnu ikke afgjort, oplyser FH.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anbefalet til dig