Tænk dig ekstra godt om til julefrokosten: Aalborg indtager pinlig plads på årets klamydialiste

Nyheder
Klamydiaen florerer i Aalborg. Foto: Shutterstock
Overvej det lige i et par minutter elller to, når du næste gang får et fristende tilbud i Gaden. Aalborg er nemlig den by i Danmark, hvor fjerdeflest af de 15-29-årige får klamydia.

Mest læste i dag

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen tegner et dystert billede af byen. Undersøgelsen har dykket ned i, hvor mange unge mænd og kvinder, der fik kønssydommen sidste år. Og her indtager Nordens Paris nemlig fjerdepladsen på listen over de byer i Danmark, hvor flest unge mænd og kvinder får klamydia.

Det kan være farligt, da ubehandlet klamydia kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Hvis man lader ens pinlighed holde sig væk fra lægens venteværelse, kan det resultere i nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder eller betændelse i bitestiklerne blandt mænd

Sjælland fører - resten af landet følger trop

Solrød Kommune indtog i 2018 førstepladsen med 33 klamydiatilfælde pr. 1000 unge i aldersgruppen 15-29 årige, efterfulgt af Halsnæs, Kerteminde og Aalborg. Københavns Kommune kommer ind på en 9. plads, mens Aarhus ligger på en 17. plads og Odense på 27. plads. De kommuner med færrest tilfælde er Ærø og Samsø. Her blev der kun registreret hhv. 8 og 12 tilfælde pr. 1000 unge i alderen 15-29 år. 

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Det betyder dog ikke nødvendigvis et tegn på svigtende indsats, at en kommune har en stor andel af unge, der er diagnosticeret med klamydia. 

”Hvis kommunen har gjort en stor indsats for at få flere unge til at lade sig teste for klamydia, kan det betyde, at der bliver fundet flere smittede. Desværre er det jo sådan, at en meget stor del af de smittede ikke mærker symptomer og derfor ikke af egen drift bliver testede", siger Anne Rygaard, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen og tilføjer: 

"Men hvis der diagnosticeres et højt antal unge med klamydia og det ikke skyldes, at flere er testet, tyder det på, at der reelt er et stigende antal smittede. Derfor er det vigtigt for den enkelte kommune at overveje, hvad der ligger bag tallene".

Flere kvinder end mænd lader sig teste 

Testraten er langt højere blandt kvinder end blandt mænd i alle kommuner, og i nogle kommuner er forskellen betydelig. På Frederiksberg har 23% af de unge kvinder ladet sig teste mod kun 7% af mændene. Og Frederikshavns høje samlede testrate dækker over, at hele 30% af unge kvinder er blevet testet mod kun 13 % af drengene. Det er en forskel, der også genfindes på landsplan. 

”Forskellen skyldes formentligt, at unge kvinder hyppigere kommer i kontakt med sundhedsvæsnet, fx når de skal have recept på p-piller. Og at de derfor oftere opfordres til test. Men at unge mænd generelt ikke går særligt meget til lægen, er måske også en del af forklaringen”, siger Anne Rygaard. 

Vigtigt at mænd bliver testet

Faktisk er det ekstra vigtigt at være opmærksom på at opfordre unge mænd til at lade sig teste. For ser man på andelen af de testede unge, så er der i samtlige kommuner mange flere mænd, der er smittet med klamydia, end kvinder. 

”Det kan tyde på, at smittetrykket er højere blandt mænd end blandt kvinder. Men det kan også skyldes, at mænd, der lader sig teste, har haft en risikoadfærd, og dermed øget risiko for smitte”, siger Anne Rygaard. 

Overordnet tyder tallene på, at der fortsat er behov for at sætte fokus på at bruge kondom, blive testet og behandlet og klamydia samt på opsporing af eventuelle smittede partnere. 

Da de fleste tilfælde af klamydia optræder uden symptomer, er det vigtigt, at man bliver testet, hvis man har udsat sig selv for smitterisiko ved at have ubeskyttet sex med en ny partner. 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Kvinde lægger 2 opvasketabs i vaskemaskinen - og se så magien ske Flere danskere har oplevet problemet, og det kan løses med denne simple metode.

Anbefalet til dig