I kølvandet af TV 2-dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden”, startede bevægelsen "Hvor er der en voksen".
Demonstranterne, ballonerne, slagsangene og barnevognene voksede sig flere og flere, og den 6. april 2019 var mere end 30.000 forældre ude i 57 byer landet over for at demonstrere for minimumsnormeringer i landets vuggestuer og børnehaver.
De fremmødte ønskede at udtrykke, hvor utilfredse de var med hverdagen i de danske daginstitutioner.
De mente ikke, at der var nok pædagoger i institutionerne, og de accepterede ingen undskyldninger for, at man ikke kunne finde flere.
Og året efter - i 2020 - bekræftede børne- og undervisningsministeriet, at der var indgået en aftale, der sikrede minimumsnormeringer.
Forældre betaler prisen
Minimumsnormeringer får forældrene dog selv lov til at betale for.
Borgmester i Langeland Kommune, Tonni Hansen, vurderer i hvert fald i et interview med NB Økonomi, at det taksten er steget som en konsekvens heraf.
"Mit umiddelbare svar er, at det nok er en konsekvens af minimumsnormeringerne. Når vi ansætter mere personale, så stiger taksterne. Forældrene betaler jo en vis procentdel af udgifterne i de her daginstitutioner," udtaler han således over for NB Økonomi.
Priserne har ifølge nøgletal fra Indenrigs- og Boligministeriet taget et hop i år, da de månedlige takster for en heltidsplads i daginstitutionerne er steget med 121 kroner for 0-2-årige og 59 kroner for 3-5-årige.
Det fremgår af nøgletal fra Indenrings- og Boligministeriet, at
Prisstigningen for de 0-2-årige opleves i 84 kommuner i landet, mens 86 kommuner oplever stigningen for de 3-5-årige.
Og ifølge Tonni Hansen er kravet om minimumsnormeringer et godt bud på, hvorfor taksten er steget.