Tal eksploderer: Stribevis af unge snyder systemet

13/8/20 10:21

Sarah Steenfeldt

Det er mange ekstra penge de unge snyder sig til hver måned. Foto: Shutterstock
I Danmark får vi ‘betaling’ for at gå i skole, i form af at vi får SU. Det er dog ikke alle som synes at den hjemmeboendesats er høj nok - og derfor snyder de sig til en højere sats.

Den seneste årsrapport for Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger viser, at der er sket et boom i sager om unge der modtager udeboende SU, mens de stadig bor hjemme. Faktisk er der en stigning på 44 hele 44 procent i disse sager. 

Et eksempel i årsrapporten er et kærestepar som udnytter systemet. Da de begge er fyldt 18 år ‘bytter’ de adresse, det vil sige at de begge flytter deres adresse til hjem til deres svigerforældre - på den måde står de begge som udeboende, men fysisk bliver de hver især boende hjemme hos deres respektive forældre.

Dette er blot ét eksempel ud af mange sager.

SU-styrelsen har øget kontrollen af studerende som får udeboende su - det betyder at sagerne om dette er eksploderet og Ankenævnet nu har et ekstra stort antal sager at behandle.

Snyder via MobilePay

De unge bruger MobilePay til som kvitteringer for at de har betalt husleje. Det vil sige at de sender et beløb til deres ‘udlejer’ via MobilePay og så bruger denne kvittering som dokumentation for at der er betalt husleje. 

Men den går ikke - det er ifølge Ankenævnet ikke dokumentation for at have betalt husleje. I reglerne omkring dette står der blandt andet “Som dokumentation for digital betaling af husleje kræves det blandt andet, at der også indsendes kontoudtog, hvoraf overførslerne fremgår.” 

Det unge kærestepar som fremgår i eksemplet havde desuden også indsendt få kvitteringer fra bagerier og supermarkeder i området, hvor de skulle ‘bo’, som dokumentation for at de altså havde bopæl på de angivne adresser. 

Satsen for hjemmeboende SU på en videregående uddannelse er på 946 kroner om måneden, hvor satsen for udeboende SU på videregående uddannelse er på 6.090 kroner om måneden.

Hvis man går på en ungdomsuddannelse og er under 20 år, så skal der gives dispensation til at få udeboende SU. Her er den laveste sats på 3.907 kroner.

Det er derfor mange ekstra penge som de unge snyder sig til hver måned, hvis de får udeboende SU frem for hjemmeboende.