Tandlæge advarer: Denne tandbørste bør du undgå

Af: Thea Andersen

|

15/08/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke alle tandbørster, der er lige gode at bruge.

Lige nu læser andre også

De fleste danskere børster tænder to gange dagligt, men ifølge tandlæger begår mange af os fejl, der kan have alvorlige konsekvenser for vores tandhelbred. En af de mest udbredte fejl er brugen af en tandbørste med for hårde børstehår, hvilket kan føre til alvorlige problemer.

Formanden for den norske tandlægeforening, Heming Olsen-Bergem, understreger vigtigheden af at vælge en blød tandbørste: "Man pudser ikke en bil med en stålbørste."

Han advarer om, at brugen af en medium tandbørste kombineret med en hård børsteteknik kan beskadige både tandkød og tandemalje. I stedet skal du kigge efter en blød tandbørste.

Tandlæge og kendt TikTok-bruger, Petter Gjessing Olsen, går endnu videre i sin advarsel:

"Jeg ville aldrig putte en 'medium' tandbørste i munden, og det skal du heller ikke," siger han i en video på det sociale medie og sammenligner en medium tandbørste med et "dræbervågen".

Efter hans kraftige opfordring bør man undgå dem, skriver norske DinSide.

En førende ekspert på området, en professor i kariologi og gerodontologi ved Universitetet i Oslo, udtaler: "Det lyder lidt drastisk, men det er klart, at jo hårdere tandbørsten er, jo lettere er det at beskadige både tandkød og tænder."

Professoren forklarer, at skaderne typisk opstår ved gentagen kraftig børstning over tid, især når den kombineres med slibende tandpastaer. Han beroliger dog ved at påpege, at en medium tandbørste, brugt omhyggeligt, ikke nødvendigvis vil forårsage omfattende skader.

Selv tandbørsteproducenter erkender vigtigheden af korrekt børsteteknik.

Jordan, en velkendt producent af tandbørster, tilbyder både bløde og hårde tandbørster. Anne Gjemdal fra Orkla, firmaet bag Jordan, har udtalt følgende:

"På trods af anbefalingerne ved vi, at mange foretrækker en hårdere børstehår, fordi de føler, at de ikke får så effektiv børstning med en blød tandbørste." Hun forklarer, at for at imødekomme forskellige præferencer tilbyder Jordan en bred vifte af tandbørster, så forbrugerne kan træffe det valg, der passer bedst til dem.

Anbefalet til dig