Tjek altid denne ting: 190.000 danskere er blevet snydt for mange penge

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et hav af danskere bliver snydt hvert år.

Mest læste i dag

I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel, mens det i 2022 var 147.000 danskere, og den nye offerundersøgelse peger på, at flere former for it-kriminalitet er i vækst.  

"Det er et alvorligt samfundsproblem, at flere og flere danskere udsættes for it-kriminalitet", siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd, og fortsætter:

"Den digitale udvikling og dens mange muligheder er vigtige for vores samfund, men den øger samtidig risikoen for it-kriminalitet. Som samfund er vi nødt til at gøre langt mere for at beskytte danskerne mod online svindel."

Flest danskere udsættes for snyd ved onlinehandel. I 2023 blev 85.000 danskere udsat for digital svindel ved handel på falske webshops eller ved handel mellem private på fx Facebook Marketplace, DBA og GulogGratis.

Sådan skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

Men også kontaktbedrageri, hvor folk overfører penge til svindlere, som de får kontakt med på mail, sociale medier eller datingsider, er en voksende udfordring.

I 2023 blev 27.000 danskere udsat for kontaktbedrageri, og i nogle tilfælde mister ofrene flere hundrede tusinde kroner.  

"Alle, uanset køn og alder, kan blive ramt af it-kriminalitet. Mange overvurderer egne evner til at spotte svindlen, og de kriminelle bliver dygtigere og dygtigere. Vi forventer, at den digitale svindel vokser yderligere i takt med, at kunstig intelligens bliver mere udbredt. Der er behov for en styrket samfundsindsats som bolværk mod fremtidens kriminalitet", påpeger Erik Christensen. 

Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at borgerne udviser forsigtighed og sætter tempoet ned, når de er online: 

"Vi anbefaler, at man stopper op, tager sig god tid og mærker efter, før man betaler, svarer, reagerer eller klikker online. Det er vigtigt, at man undgår forhastede beslutninger, når man kommunikerer eller vil gøre et godt og sikkert køb online. Vær opmærksom på faresignalerne, fx hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt, og du føler dig presset til at handle hurtigt. Og pas på med at lade dig friste af alt for gode tilbud, da et køb i en fupbutik kan blive en dyr fornøjelse", siger Anne Sønderup Søes, der er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd, og fortsætter: 

"Når man køber brugt på nettet, bør man tjekke, om brugeren er MitID-valideret eller betale med MobilePay, så det er muligt at spore de kriminelle", siger Anne Sønderup Søes og tilføjer:

"Har man været udsat for online svindel, er det vigtigt, at man anmelder det og deler det med familie og venner, da det kan forhindre, at det sker for andre."

Fakta om IT-kriminalitet

  • I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel mod 147.000 i 2022.  

  • Snyd ved online handel er den form for it-kriminalitet, flest danskere udsættes for. I 2023 blev 85.000 danskere snydt ved handel på falske webshops eller ved handel mellem privatpersoner, mens tallet var 64.000 i 2022. Typisk modtager man ikke varen, eller man modtager en kopivare.  

  • 76.000 danskere blev i 2023 udsat for misbrug af betalingskortoplysninger mod 57.000 i 2022. Det er dermed den it-kriminalitetsform, næstflest danskere udsættes for.  

  • 27.000 danskere er blevet udsat for kontaktbedrageri i 2023 mod 13.000 i 2022. Her overfører offeret penge til en svindler, som man har fået kontakt med via mail, sociale medier eller datingssider.  

  • Offerundersøgelsen 2022 viser, at ofre for kontaktbedrageri er dem, som lider størst økonomisk tab. De mister i gennemsnit 9.100 kr. Til sammenligning mister ofre for snyd ved nethandel i gennemsnit 2.200 kr., mens ofre for misbrug af betalingskortoplysninger i gennemsnit mister 4.500 kr.  

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Kvinde lægger 2 opvasketabs i vaskemaskinen - og se så magien ske Flere danskere har oplevet problemet, og det kan løses med denne simple metode.

Anbefalet til dig