Tjek den: Hver anden finder fejl i lønseddel

15/11/2022

Thea Andersen

Foto: Shutterstock
De seneste tal viser, at hver anden dansker har oplevet at finde fejl i deres lønseddel.

Mest læste i dag

Har du fuldstændig styr på, at du får den korrekte løn, tillæg, pension, overarbejdsbetaling, optjent ferie og alt muligt andet?

Hvis svaret er nej, skulle du overveje at tjekke din lønseddel.

De seneste tal, som Epinion har lavet for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), viser nemlig, at præcis 50 procent af lønmodtagerne i Danmark har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Et billede, som gentager sig år efter år.

Derfor sætter FH over de næste uger fokus på det vigtige løntjek.

”Det er helt afgørende at holde øje med sine lønsedler. Antallet af fejl er virkelig stort, og hvis man ikke selv gør noget, bliver det meget ofte ikke opdaget. Derfor bør man altid være opmærksom og tjekke sin lønseddel ved hver udbetaling. For det kan altså dreje sig om rigtig mange penge,” fastslår Lizette Risgaard, der er formand for FH.

Fitnesstræner fik stor efterbetaling

De fleste danskere er heldigvis gode til at holde øje med lønsedlerne. Hele 80 procent siger, at de tjekker deres lønseddel mindst hver anden gang. Det gælder i særlig høj grad de yngste lønmodtagere, skriver FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation i en pressemeddelelse.

”Unge er ofte ansat i midlertidige og prekære stillinger, hvor der ikke altid er styr på tingene. Så de lærer at holde øje med, at de får den rigtige løn. Det er virkelig godt, at de unge er opmærksomme på, at der kan være problemer,” understreger Lizette Risgaard.

En af dem er 22-årige Oliver Dean, der efter mere end et år i lære som fitnesstræner og kostvejleder kun fik omkring 8.000 kroner udbetalt om måneden.

Efter han blev opsagt pludseligt, sendte han sine lønsedler til sin fagforening, HK Privat, som hurtigt fastslog, at han ikke var blevet løftet til et nyt løntrin, da han burde have været det. Det endte med, at arbejdsgiveren måtte efterbetale 24.000 kroner til ham.

”Det er rart at have fået den løn, som jeg blev snydt for i mere end et år, og som ung er det jo en større formue. Men af principielle grunde er jeg også glad for, at vi vandt sagen. Fitness-branchen er en af de brancher, hvor der mangler overenskomst mange steder, og hvor nogle arbejdsgivere ser stort på regler. Vores sejr kan være med til at vise branchen, at man ikke kan slippe af sted med hvad som helst,” fastslår han.

Fem gode råd

Der er især fem ting, du skal holde øje med, når du tjekker din lønseddel:

  • Passer timetallet eller månedslønnen?

  • Får du de rigtige tillæg?

  • Får du den rigtige pension?

  • Får du nok ferie?

  • Passer beløbene på årsbasis?

Læs mere om de fem ting via dette link.

Anbefalet til dig