Kan den nye RSV-vaccine reducere antallet af danskere, der bliver indlagt med RSV-infektion eller luftvejssygdomme som lungebetændelse og andre sygdomme?
Og hvor mange hospitalsindlæggelser ville potentielt kunne forhindres, hvis vaccinationen blev bredt udbudt i Danmark?
De spørgsmål skal der nu findes svar på gennem et nyt forskningsprojekt, DAN-RSV, med forventet deltagelse af 130.000 danskere over 60 år.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse, som redaktionen har fået tilsendt.
Tjek din e-Boks
Derfor modtager et stort antal danskere i denne aldersgruppe i disse uger en invitation i e-Boks til gratis at deltage i vaccinationsforsøget, der udføres af medicinalvirksomheden Pfizer i samarbejde med forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, Københavns Universitet og Danske Lægers Vaccinations Service.
RSV-infektion er forbundet med betydelig sygelighed og dødelighed, i særdeleshed hos personer over 60 år og hos personer med kroniske sygdomme.
Sidste år blev de første vacciner mod RSV i verden godkendt til brug i Danmark og udlandet.
Det skete efter, at et stort lægemiddelstudie viste, at vaccinen kunne øge antistofdannelse og reducere forekomsten af RSV-infektion sammenlignet med placebo.
Der er tale om egenbetaling
I Danmark er RSV-vaccination hidtil blevet anbefalet til personer over 60 år, men mod egenbetaling, da der endnu ikke har været studie, der har undersøgt effekten på populationsniveau.
Dét skal det nye kliniske forsøg råde bod på, og det vil medføre vigtig viden for sundhedsvæsenet, påpeger cheflæge Carsten Schade Larsen fra Danske Lægers Vaccinations Service:
”Målet er at få et billede af, hvor mange indlæggelser, vaccinen ville kunne være med til at forhindre, ligesom det for første gang vil blive undersøgt, om RSV-vaccinen reducerer risikoen for andre typer indlæggelser som lungebetændelse og andre sygdomme,” siger Carsten Schade Larsen.
Forsøget foregår over hele landet på Danske Lægers Vaccinations Services klinikker og enkelte andre steder. Cirka halvdelen af dem, der tilmelder sig forsøget, vil få en RSV-vaccine, og den anden halvdel vil komme i kontrolgruppen, som ikke skal have en RSV-vaccine.
Forsøget er netop gået i gang og vil strække sig ind i 2025.