Danskerne er trådt ind i nettariffernes vinterperiode, og det betyder, at de nu skal være ekstra opmærksomme på elregningen.
Efter et vildt 2022, hvor elpriserne nåede astronomiske højder, bringer en nylig rapport fra Forsyningstilsynet gode nyheder.
Rapporten viser nemlig, at elpriserne har stabiliseret sig, men til gengæld skal man nu være opmærksom på en helt særlig post på elregningen.
Det skriver Finans.
Elregningen for forbrugere er ikke kun markedspriser for den almindelige forbruger, men også elafgifter, eltariffer til statslige Energinet, abonnementer, særlige nettariffer til lokale elnetselskaber samt moms.
Nettariffen har længe ikke været en post, der har kunne påvirke elregningen synderligt, men nu er sagen en helt anden.
Betaling for driften
Nettariffen repræsenterer omkostningerne ved at drive de lokale elnet og inkluderer indkøb af elektricitet for at kompensere for tab under transporten gennem elnettet.
Når markedsprisen på elektricitet stiger, stiger også omkostningerne for elnetselskaberne, hvilket afspejles i nettariffen.
Derudover har mange af landets elnetselskaber introduceret en ny prismodel fra den 1. januar, der varierer nettarifferne afhængigt af tidspunktet for elforbruget.
Dog betyder denne ændring ikke, at det nødvendigvis bliver dyrere at bruge elektricitet i hjemmet, men i stedet kræver det, at man ved, hvornår man bør tænde for sine elapparater.
Tidsrummet man bør undgå i henhold til prisen på nettariffer er 17-21. Ignorerer man den anbefaling, vil man se en stigning på sin elregning, hvorfor det er en god idé at tjekke den.
Danskerne har efterhånden fået det ind under huden at tjekke elpriserne for at vide, hvornår de med fordel kan lade bilen og tænde andre el-apparater - men nu skal der altså også tages højde for en ny variabel.