Tjek din lønseddel: Danskere har fået trukket 80 procent af deres løn

Nyheder
Foto: Shutterstock
Nye regler er trådt i kraft, og det mærker en række danskere på lønsedlen.

Lige nu læser andre også

Det er ikke i alle danskeres rutiner, at tjekke lønsedlen. Hvis du er en af dem, der ikke gør det regelmæssigt, bør du nok gøre det nu.

Sagen er den, at nye regler gældsinddrivelse i Danmark skabt en situation, hvor borgere med offentlig gæld nu kan opleve, at op til 60 procent af deres løn trækkes af Gældsstyrelsen - ud over den skat, de allerede betaler.

Disse regler, som trådte i kraft den 1. oktober sidste år, gør, at danskere med gæld til det offentlige fik sværere ved at få enderne til at hænge sammen, da den tidligere grænse var på 40 procent.

Det skriver Avisen Danmark.

En af de danskere, der har mærket de nye regler er Henrik Sørensen.

Han fortæller, at han - fordi han grundet skat og gæld får trukket 80 procent af sin løn - er han tvunget til at optage ny gæld for at kunne dække de mest basale leveomkostninger:

"Jeg har nærmest ikke råd til noget som helst. Som det ser ud nu, så er jeg 4800 i minus hver måned efter de faste udgifter. Derfor må jeg ud at låne. Jeg tænker jo over det hele tiden, og jeg sover dårligt om natten", siger han i Radio4 Morgen.

Kritikken mod de nye regler kommer også fra politisk hold. Enhedslistens Pelle Dragsted udtrykker bekymring for de sociale konsekvenser af reglerne:

"Min indbakke er jo fyldt med henvendelser fra desperate borgere, som sidder tilbage med rådighedsbeløb, de simpelthen ikke kan leve for. Det er efter min mening en alvorlig social katastrofe for de mennesker", siger ordføreren.

Henrik Sørensen forklarer, at han mener, at det er helt fair, at han skal afdrage på sin gæld, og at han oprindeligt havde en aftale med Gældsstyrelsen, der lød på, at der maks kunne blive trukket 65 procent af hans løn.

Men så kom de nye regler, og nu bliver der trukket op til 80 procent, hvilket betyder, at Henrik ikke kan få enderne til at hænge sammen.

På den anden side af spektret forsvarer Socialdemokratiets Anders Kronborg de nye regler. Han henviser borgere som Henrik Sørensen til at kontakte Gældsstyrelsen for en ny vurdering af deres sager.

Det har Henrik Sørensen dog allerede gjort uden held.

Anbefalet til dig