Tjek udløbsdatoen på dit blå sygesikringskort

27/11/2018

Helge Rahbek

Et stort antal danskere har et EU-sygesikringskort, der udløber i 2019. Udbetaling Danmark opfordrer derfor til, at man tjekker sit kort, hvis man snart skal rejse. Kortet skal dog kun fornys, hvis man bruger det.

Mest læste i dag

Alle danskere blev i 2014 omfattet af EU-sygesikringskortet, og mange var dengang hurtige til at få kortet i hus. Men man skal huske at tjekke kortets udløbsdato, lyder det fra Udbetaling Danmark, der udsteder kortet.

Det blå kort skal med i tasken, hvis man rejser inden for EU samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Kortet giver nemlig ret til sundhedsydelser på samme vilkår som borgerne i det land, man opholder sig i.

Kortet kan fornys med få klik på borger.dk/eu-sygesikringskort, og man får et midlertidigt bevis, mens man venter på at få det rigtige kort tilsendt.

”Leveringstiden på kortet er to til tre uger, så har man aktuelle rejseplaner, er det en god ide at bestille kortet i god tid til hele familien. siger Lise Schou Hansen”, centerdirektør i Udbetaling Danmark.

Man kan forny kortet når som helst – både før og efter udløbsdatoen.

”Derfor behøver man altså ikke haste, hvis man ikke skal rejse foreløbig. Og rejser man aldrig til EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver man slet ikke et kort,” oplyser Lise Schou Hansen.

Udbetaling Danmark anbefaler generelt, at man sætter sig ind i reglerne i de lande, man rejser til. Her ud fra kan man vurdere sit behov for en privat rejseforsikring.

”Det blå EU-sygesikringskort giver udelukkende ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Man kan derfor opleve at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, hvis man ikke har en privat rejseforsikring oveni. Man skal også være opmærksom på, at kortet ikke dækker hjemtransport”, siger Lise Schou Hansen.

FAKTA

  • Cirka 4 mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Cirka 2 mio. kort udløber i 2019.
  • Udbetaling Danmark har siden 2014 stået for at udstede EU-sygesikringskortet.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
  • EU-sygesikringskortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
  • Børn skal have deres eget kort.

Anbefalet til dig