To ud af tre unge gør det: Ny kampagne på vej

05/08/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
To ud af tre unge skruer op for alkoholforbruget, når de begynder på en ungdomsuddannelse, viser ny undersøgelse.

Mest læste i dag

Nye venner, intro-forløb og fester venter de mange unge, der i disse dage begynder på gymnasiet eller en anden ungdomsuddannelse. For mange betyder studiestarten også flere øl og shots, end de er vant til.

Hos 65 procent af unge stiger alkoholforbruget, i forbindelse med, at de starter på en ungdomsuddannelse. Og allerede inden første skoledag havde halvdelen en forventning om, at de ville drikke mere i forbindelse med skoleskiftet.

Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der arbejder for en sundere alkoholkultur blandt unge. Unge i Danmark har nemlig europarekord i druk. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

"Tallene viser tydeligt, at unge drikker mere, når de kommer på en ungdomsuddannelse, og at det ligger som en forventning, allerede inden de begynder. Forventningen om en ’våd’ studiestart kan få unge til at drikke mere, for at leve op til forventningen – og de, der ikke ønsker at drikke eller kun drikke lidt, kan føle sig uden for fællesskabet," siger Mette Lolk Hanak, afdelingschef for Forebyggelse & Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.

Fællesskab frem for promiller

I sidste uge opfordrede Sundhedsstyrelsen gymnasier og erhvervsskoler til at nytænke festkulturen, så alkoholen kommer til at fylde mindre. Et af forslagene går på at indføre en periode uden alkohol fra skolestart og frem til efterårsferien, så nye elever kan lære hinanden at kende, uden at alkohol spiller ind.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger og lancerer nu den digitale værktøjskasse ’Gymnasier Fuld af liv’, der skal hjælpe gymnasier - og andre ungdomsuddannelser - til at skabe en sundere alkoholkulturfor de nye elever.

"For os at se giver en alkoholfri periode fra studiestart til efterårsferie mulighed for, at fællesskaber kommer før alkohol. Det kan selvfølgelig ikke stå alene, og ungdomsuddannelserne skal støttes i at skabe de rammer, der sikrer elevernes trivsel og mindsker drikkepres. Det vil vi i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-kampagne gerne støtte dem i," siger Mette Lolk Hanak.

Opbakning fra Gymnasier

I skoleforeningen Danske Gymnasier hilser man det nye materiale velkommen.

"Gymnasierne vil gerne være med til at tage ansvar for en studiestart uden drikkepres. Men de efterlyser gode råd og værktøjer til, hvad de konkret kan gøre, og her kan de nye materialer være en håndsrækning til arbejdet med at mindske druk blandt unge," siger Henrik Nevers, formand for Danske Gymnasier.

Anbefalet til dig