Tørken i Europa får vilde skjulte skatte frem: Ikke set før

Af: Naja Radik

|

23/08/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En hidtil uset tørke i hele Europa har afsløret skjulte skatte.

Lige nu læser andre også

Uger med meget varmt vejr og mangel på regn har fået vandstanden i floder og søer til at falde til niveauer, som få kan kan huske. 

Det har afsløret genstande, der længe har været nedsænket i flodlejet, herunder en forhistorisk stencirkel. 

I Spanien, der lider under den værste tørke i årtier, har arkæologer været glade for fundet, som normalt er dækket af vandet i en dæmning. 

Officielt kendt som Dolmen of Guadalperal, sidder stencirklen i øjeblikket fuldt eksponeret i et hjørne Valdecanas reservoiret, i den centrale provins Caceres. 

Myndighederne i området, mindre end 200 kilometer vest for Madrid, siger, at vandstanden er faldet til 28 procent af kapaciteten. 

Det blev opdaget i 1926 af den tyske arkæolog Hugo Obermaier, men blev oversvømmet i 1963 i et landdistrikt udvikling projekt under Francisco Francos diktatur og har kun været fuldt synlig fire gange siden. 

I Tyskland er “sultsten” blevet synlige langs Rhinen. 

Minderne om tidligere tørker er blevet genoplivet i Tyskland ved deres genkomst på landets største flod med datoer og folks initialer. 

Deres genopståen ses af nogle som en advarsel og påmindelse om de vanskeligheder, folk stod over for under tidligere tørke. 

Datoer synlige på stenene set i Worms, syd for Frankfurt og Rheindorf, nær Leverkusen, omfattede 1947, 1959, 2003 og 2018. 

Donau er også faldet til et af sine laveste niveauer i næsten et århundrede som følge af tørken og udsatte mere end 20 tyske krigsskibe, der blev sænket under Anden Verdenskrig, nær Serbiens flodhavnsby Prahovo.

Foto: Fedja Grulovic/Reuters/Ritzau Scanpix

Fartøjerne var blandt hundreder sendt langs floden af Nazitysklands Sortehavsflåde i 1944, da de trak sig tilbage fra fremrykkende sovjetiske styrker. 

I dag hæmmer de stadig flodtrafikken under lav vandstand. 

Italien har erklæret undtagelsestilstand for områder omkring floden Po, og i slutningen af juli blev en tidligere neddykket 450 kilo Anden Verdenskrigs bombe opdaget i det lavtløbende vand i landets længste flod.

Foto: Fedja Grulovic/Reuters/Ritzau Scanpix

Omkring 3000 mennesker, der bor nær den nordlige landsby Borgo Virgilio, tæt på byen Mantua, blev evakueret, mens militære eksperter defusede og udførte en kontrolleret eksplosion af den amerikansk fremstillede enhed tidligere på måneden. 

Nye lavpunkter er også blevet set i Frankrigs Loire-flod, der afslører skarp natur i den nu tørre dal. Det skriver Metro.

Anbefalet til dig