Topgeneral kommer med direkte advarsel til Danmark: "I er ikke i sikkerhed"

17/3/22 09:44

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Topgeneralen kommer med en helt tydelig udmelding.

2022 er allerede nu et stort år i verdenshistorien.

Det skyldes krigen i Ukraine, som har taget alles opmærksomhed. I dag er det 3 uger siden, at Vladimir Putin sendte tropper ind i Ukraine. Siden da er der sket meget, især med hensyn til Rusland.

Landet er blevet sanktioneret på alle mulige måder, hvilket allerede nu har givet store udfordringer til en vaklende statsøknonomi.

Det kan på sigt gøre det svært for Rusland at holde sine tropper i landet.

Hvis 2022 skal sammenlignes med et andet år i historien, så er bedste bud 1938 eller 1939 lige omkring begyndelsen af Anden Verdenskrig.

Det mener den tidligere militære øverstbefalende for forsvarsalliancen NATO, general Wesley Clark, som onsdag kom med sin vurdering af situationen i Europa efter invasionen af Ukraine.

Wesley Clark var topgeneral i NATO fra 1997 til 2000.

I talen siger Clark blandt andet, at Putins plan er at ødelægge de vestlige demokratier.

“Vladimir Putin har sat hele sin fremtid ind på erobringen af Ukraine. Han mener, at hvis han erobrer Ukraine, så vil Europa til syvende og sidst kollapse. EU vil splintres, NATO vil falde fra hinanden, og han vil bevise, at NATO ikke kan og vil forsvare sine østlige medlemmer, ét efter ét,” sagde Wesley Clark ifølge TV 2.

Med hensyn til Danmarks ageren indtil videre, har generalen en helt klar og tydelig besked: Man er nødt til at handle.

“Hvis I tror, at I kan gemme jer bag NATO og sige: "Det er synd for folk i Ukraine, men vi er i sikkerhed hos NATO", så siger jeg: "I er ikke i sikkerhed i NATO". Det er nu, Putin skal stoppes,” lød det fra Wesley Clark.

Hvad Danmark konkret skal gøre, vil Wesley Clark ikke bestemme.

Han mener dog, at et flyveforbud over Ukraine og/eller overdragelse af jagerfly til Ukraines militær begge ville være en god idé.