Træffer beslutning: Nu er Inger Støjbergs skæbne afgjort

14/01/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Steen Brogaard
Nu står det klart, bekræftes det fra regeringen.

Mest læste i dag

Torsdag formiddag stod det klart. 

Inger Støjberg skal for en rigsret for sin rolle i sagen om den ulovlige instruks. Det er den foreløbige konklusion på et langt forløb, der rigtigt fik fart, da Instrukskommissionen i slutningen af sidste år afleverede en delberetning, der var meget kritisk over for ministerens rolle i sagen fra 2016, hvor mindreårige asylansøgere blev skilt fra deres ældre ægtefæller. 

Det ender med at blive Socialdemokratiet, der sender Støjberg for retten. Det fortæller partiet selv i en pressemeddelse. 

"At iværksætte en rigsretssag er en meget alvorlig beslutning. Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen. En rigsret er – og det skal det også være – det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering," udtaler statsminister Mette Frederiksen (S), inden hun tilføjer: 

"Det er derfor en beslutning, der kræver nøje og grundige overvejelser og en beslutning, der bør basere sig på en klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering. Den foreligger nu i form af Instruktionskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, der foreligger fra de uafhængige advokater, der er blevet bedt om at rådgive Folketinget i sagen."

Greb ind

I løbet af danmarkshistorien har der været få rigsretssager. Sidst en politiker blev stillet for rigsretten var i 1995. Her var det Erik Ninn-Hansen, der blev blev dømt i Tamil-sagen. 

Med Socialdemokratiets stemmer for rigsretten er der nu flertal i Folketinget for rigsretten. Venstre holder i skrivende stund fortsat gruppemøde, så det står endnu ikke klart, hvordan Inger Støjbergs eget parti stiller sig. 

Støjberg deltager i mødet, derfor har hun endnu ikke forholdt sig til Socialdemokratiets afgørelse, men tidligere på dagen skrev hun et opslag på Facebook, hvor hun - med henvisning til de mindreårige asylansøgere - skrev: 

"Jeg greb ind," skriver Inger Støjberg, inden hun tilføjer: 

"Og jeg ville ikke kunne se selv mig selv i øjnene, hvis jeg havde undladt at gribe ind den gang i 2016."
 

 

Anbefalet til dig