Cæcilia Holbek Trier er død

Af: Mie M.B

|

23/11/2023

Nyheder
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Den kendte filminstruktør efterlader sig en værdig arv af mindeværdige film

Mest læste i dag

Opdateret: Der fremgik tidligere et forkert billede i denne artikel af Lars von Trier og hans tidligere kone Bente Frøge. Dette var en fejl, og det er nu rettet.

Den erfarne instruktør Cæcilia Holbek Trier, der startede sin filmkarriere som sekstenårig, er afgået ved døden i en alder af 70 år. Hun efterlader et betydningsfuldt bidrag til dansk film med en karriere, der strakte sig over flere årtier. Det skriver Filmmagasinet Ekko.

Holbek Triers filmrejse begyndte i 80'erne med dokumentarer, kortfilm og tv-produktioner. I 1987 medvirkede hun som skuespiller i Lars von Triers apokalypsedrama "Epidemic". Hendes instruktørdebut kom i 1997 med "Nonnebørn", en kritisk skildring af hendes egne oplevelser på nonneskole.

Med sin tidligere ægtefælle Lars von Trier fik hun to børn og medvirkede i von Triers film. Holbek Trier arbejdede også tæt sammen med sin bror, komponisten Joachim Holbek, på flere film.

Senere i hendes karriere rettede Holbek Trier kameraet mod sit eget liv i dokumentarer som "Villaen: Mit liv som nonnebarn" og "Tomme rum". Hendes personlige og sårbare tilgang gav et unikt indblik i hendes liv som fraskilt mor og troende katolik.

Selvom hendes filmkarriere afsluttedes med disse personlige dokumentarer, fortsatte hendes indflydelse gennem hendes døtre, Agnes Trier og Selma Sunniva, der begge er instruktører. Selma Sunniva vandt for nylig ved Ekko Shortlist Awards med filmen "Et eksempel: Dem på gulvet", der udforsker psykiatri baseret på egne oplevelser.

Cæcilia Holbek Trier efterlader sig en værdifuld filmarv og en påbegyndt selvbiografi, der ville have kastet lys over hendes bemærkelsesværdige liv og karriere.

Vi på redaktionen sender vores tanker til familien.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Kvinde lægger 2 opvasketabs i vaskemaskinen - og se så magien ske Flere danskere har oplevet problemet, og det kan løses med denne simple metode.

Anbefalet til dig