Tragisk: Så mange danske katte mister livet i trafikken hver dag

13/07/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det er sol og sommer, og havedøren står pludselig åben hele tiden. Det kan være farligt for katte, der er vant til at være inde - de er nemlig ikke fra naturens hånd skabt til at aflæse trafikken. Som katteejer bør du indhegne din have, så indekatten ikke kommer galt afsted.

Mest læste i dag

Det er alt for risikabelt at lade en kat, der normalt er indenfor, pludselig bevæge sig frit i boligområder, på feriesteder og på travle veje. Det fortæller Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

I sommerperioden stiger antallet af katte, der er udsat for trafikulykker med hele 50 % sammenlignet med januar og februar. Det viser skadestatistikker fra Agria Dyreforsikring. Derfor bør katteejere, så vidt det er muligt, holde katten fra store, befærdede veje, mener Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

”Det kræver en god portion tid og livserfaring for en kat at læse trafikken og blive ‘street smart’. Giv katten et mere sikkert udemiljø ved at lukke katten ud i en indhegnet have. Husk under alle omstændigheder at få katten ID-mærket, så du kan kontaktes i tilfælde af en ulykke,” siger Tine.

Ca. 2.000 katte dør årligt i forbindelse med en påkørsel på lande- og motortrafikveje. Det er blot de registrerede tal om døde katte i trafikken. Her hersker nemlig et stort mørketal, og derfor er det faktiske tal sandsynligvis noget større. Ifølge Dyrenes Beskyttelse findes der over 650.000 katte i Danmark, der lever som kæledyr. Dertil kommer et ukendt antal herreløse katte.

Er katten ramt?

Finder du en kat, som på den ene eller den anden måde er kommet til skade i trafikken, kan du gøre følgende:

  • Bevar overblikket, og afgør, om der er umiddelbar fare for dig selv eller andre.
  • Registrer, hvordan ulykken foregik. Hvor er katten skadet? Blev katten ramt af hjulet?
  • Advar andre trafikanter ved at bruge advarselstrekanten 50 meter før ulykkesstedet.
  • Vær rolig, og undgå panik. Bevæg dig roligt hen mod katten, så den kan se dig, undgå hurtige bevægelser, og tal langsomt.
  • Giv førstehjælp. Sørg for frie luftveje, stands blødninger, giv kunstigt åndedræt, hvis du fornemmer, at katten ikke trækker vejret.
  • Mærk på pulsen, og giv hjertemassage, hvis hjertet ikke slår.
  • Ring til nærmeste dyrehospital, og kør katten dertil hurtigst muligt.

Anbefalet til dig