Tragisk: Sommerhuskatte overlever sjældent året ud

27/7/20 06:59

Christian Granhøj Skouboe

Selvom det er fristen, skal man lade være med at fodre kattene. Foto: Shutterstock
Hvert år efterlades tusindvis af katte alene i sommerlandet. Når vinteren kommer, fryser eller sulter de ihjel. Alt for få katte bliver neutraliseret, og der opstår problemet.

Det kan være svært at modstå, når en halvstor killing kommer på besøg, mens du drikker kaffe i solen ved dit sommerhus. Har du børn med på ferien, kan det være endnu sværere. Men det er vigtigt at modstå fristelsen til at give katten en lille godbid i håb om, at den kommer tilbage dagen efter. For når familien tager hjem, og vinteren kommer, så er det desværre overvejende sandsynligt, at katten fryser ihjel eller dør af sult. Det forklarer Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer desuden, at det desværre er den skæbne, som tusindvis af efterladte katte i sommerhus- og kolonihaveområder lider hvert år.

Neutralisering er svaret

Mange danske katte bliver ikke neutraliseret og dermed ikke afskåret fra at formere sig. Kattene søger udenfor i det gode sommervejr, og de finder hurtigt andre katte at parre sig med. Det kan blive til rigtig mange kuld. Det er den væsentligste årsag til problemet med hjemløse katte, siger Tine. Hun ærgrer sig over den almene opfattelse i befolkningen, at katte altid kan klare sig på egen hånd:

“Man siger, at katten går sine egne veje, og mange danskere har nok den forestilling, at katten er et selvstændigt dyr med gode overlevelsesinstinkter. Selvom det har sin rigtighed, at katten er et selvstændigt væsen, så ændrer det ikke på, at den har brug for mennesker for at overleve. Vilde katte i Danmark kan ikke overleve året ud på egen hånd,” siger Tine Antvorskov.

Både katteejere og sommerhusgæster kan ifølge Agria Dyreforsikring bidrage til at mindske omfanget af omstrejfende katte uden tilhørsforhold i det danske sommerland.

Gode råd til katteejeren

Det er en meget lille del af danskerne, som køber en kat med intentionen om at opdrætte katte. Langt størstedelen af katteejerne kan derfor med fordel neutralisere katten, så uønskede kuld undgås, og man ikke kommer til at bidrage til flere hjemløse katte.

Neutralisering er et lille indgreb, som fjerner kattens formeringsevne. Det udføres af en dyrlæge, mens katten er i fuld narkose, og den kommer sig hurtigt. Udover at katten ikke formerer sig, så er der også andre fordele ved neutralisering. Neutraliserede katte strejfer fx mindre og færdes bedre sammen med andre dyr.

Den ansvarlige katteejer bør også sørge for ID-mærkning eller chipmærkning. For den fremmede sommerhuskats vedkommende kan du gøre en god gerning ved at søge efter dens ejer. Det kan du fx gøre ved at sætte en seddel op i lokale butikker. Du kan også indlevere katten på det nærmeste internat, så der kan blive taget hånd om den.