Trist melding: Dårligt nyt til boligkøbere

27/1/23 09:11

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Nye tal fra Nationalbanken bringer dårligt nyt til boligmarkedet.

Fredag morgen offentliggjorde Nationalbanken de seneste tal - og det lover ikke godt for boligmarkedet. 

Det skriver B.T.

Chefanalytikeren fra TotalKredit, Sune Malthe-Thagaard, vurderer nemlig, at udenlandske investorer i 2022 solgte ud af deres private ejerandele af de danske realkreditobligationer med fast rente. Og det har en væsentlig - og negativ - indflydelse på boligrenten.

“Markedet for realkreditobligationer med fast rente er skrumpet gevaldigt i 2022, fordi 200.000 danske boligejere med fast rente har lagt lån om. Derved har det skåret en luns af gælden, og derfor er der brug for færre obligationer. Samtidig er op imod knap halvdelen af dem, der har lagt lån om, skiftet over til variabel rente” forklarer Malthe-Thagaard.

Faktisk er der tale om 202 milliarder kroner færre realkreditobligationer bag lån med fast rente, end året før.

Men ifølge chefanalytikeren ligger det mest væsentlige problem i det høje renteniveau på finansmarkedet verden over, og ikke kun herhjemme.

“Men det er dog ikke hovedkraften bag de stigende renter. Her spiller centralbankerne hovedrollen (...) Udenlandske investorer betyder noget, men ikke alt. Også bare de store udsving på rentemarkederne giver i sig selv højere boligrenter. Simpelthen fordi investorer ikke er sikre på, hvad de har at forholde sig til” uddyber han.

Blandt de dalende interessenter i det danske boligmarkedet, er det især japanske investorer der har sænket deres antal af realkreditobligationer.