Trist nyt: Elpriserne ser igen ud til at stige

Af: Ida Hansson

|

13/12/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Elpriserne faldt, til stor glæde for alle, men det ser ikke ud til, at det varer ved.

Mest læste i dag

Efter knap et års tid med stigende priser på en lang række ting, knækkede kurven endelig en smule i november måned. Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at forbrugerpriserne faldt med én procent i november måned sammenlignet med oktober måned.

Dermed svarer prisstigningerne ifølge en beregning fra Danske Bank til, at en gennemsnitlig børnefamilie nu "kun" skal betale omkring 3250 kroner mere for sit månedlige forbrug end før inflationen gik amok.

Men selvom den forskel er 550 kroner mindre end i oktober og det naturligvis er godt nyt op til en dyr og travl juletid, så skal man ikke begynde at glæde sig for tidligt, lyder det fra chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.

- Det er positivt. Men man skal ikke regne med, at priserne bare fortsætter med at falde fra nu af, siger hun til TV 2.

At forbrugerpriserne faktisk faldt i november, skyldes først og fremmest solide dyk i energipriserne.

Men siden forbrugerprisindekset, der bruges til at måle inflationen i Danmark, blev opgjort, er prisen på netop el skudt i vejret igen, hvorfor prisen måske kan risikere at gå den anden vej igen.

Louise Aggerstrøm understreger, at energipriserne er næsten lige så svære at spå om som vejret, hvilket skyldes at både produktionen og forbruget er enormt afhængigt af netop vind og vejr.

Hos Sydbank ser cheføkonom Søren Kristensen dog allerede nu med bekymrede øjne på den kommende tid.

- På den korte bane er energipriserne stadig en stor joker. Vi kan allerede nu se, at prisen på strøm og gas er steget i december, siger han.

Hos Danske Bank er prognosen for december måned da heller ikke ligefrem til at danse om juletræet over.

- Vores forventning er faktisk, at inflationen i december godt kan komme op på samme niveau som i oktober. Men så forventer vi også, at den begynder at falde igen, siger Louise Aggerstrøm.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig