Trist nyt til 400.000 boligejere: Kan få ekstraregning på mange tusinde kroner

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En lang række boligejere risikerer at få en stor ekstraregning.

Lige nu læser andre også

Danske boliger skal fremover leve op til højere energikrav, hvis det står til Socialdemokratiets EU-parlamentsmedlem, Niels Fuglsang.

Forslaget går i al sin enkelhed ud på, at alle boliger i Danmark inden 2035 mindst skal have energimærke E.

Hvis det ender med at blive indført, vil det påvirke cirka 400.000 enfamiliehuse, der skal gennemgå renoveringer eller opgraderinger for at møde standarderne.

Sådan skriver Ekstra Bladet ifølge DR.

Per Heiselberg, der er professor på Aalborg Universitet vurderer, at omkostningerne for boligejere med de berørte huse vil ligge på omkring 300.000 kroner i gennemsnit.

Foruden enfamiliehusene, vil også en række lejligheder blive påvirket. Her er det præcise antal dog endnu ukendt.

Niels Fuglsang forklarer til DR, at kravet bør implementeres ved revisionen af EU's bygningsdirektiv i 2027 eller 2028:

"Jeg mener, at vi bør stille nogle krav om, at de laveste energiklasser F og G skal udfases. Det koster mange penge for de boligejere, der sidder i sådan nogle boliger, der ikke er isoleret, og hvor varmen forsvinder ud af vinduerne, når de hvert år skal betale for den energiregning."

Visse undtagelser

Energimærkeskalaen rangerer fra A til G, hvor A er mest energieffektivt. Fuglsang ønsker at udfase de to laveste kategorier, F og G, for at fremme energieffektivitet og reducere energiforbrug.

Undtagelser for sommerhuse og fredede bygninger kan dog godt komme på tale. Fuglsang påpeger, at EU har oprettet en klimafond, som kan støtte økonomisk sårbare boligejere i at opgradere deres boliger.

Energimærkerne, der blev indført i Danmark i 1998 som følge af EU-krav, viser et hus’ energieffektivitet og kan påvirke boligpriserne.

Selvom forslaget er fremlagt af en socialdemokratisk politiker, så understreger partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, at det ikke er partiets officielle politik.

Anbefalet til dig