Trist nyt til danskere i Norge: Rød vejr-advarsel

Af: Lucas Andreas

|

30/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du befinder dig i Norge skal du være særligt opmærksom

Mest læste i dag

Mange danskere er i disse dage på skiferie i Norge, og det er for dem vigtigt at være opmærksom på, hvilke vejr-advarsler der er til stede. Det kan nemlig være farligt at begive sig ud i landet eller at køre hjem under farligt vejr. Og lige nu er der altså et højt antal af varsler, hvoraf nogle er helt oppe i rød kategori.

Nordnorge er i disse dage centrum for en række kraftige storme, og situationen forventes kun at intensivere, når endnu flere lavtryk rammer landet i de kommende dage. Norges Meteorologiske Institut har udsendt en serie af farevarsler, og meteorolog Unni Nilssen udtaler til Dagbladet, at "næsten hele landet vil være dækket" af de voldsomme vejrfænomener.

Den igangværende storm i Nordland, Troms og Finnmark vil få en fornyet styrke tirsdag aften, med forventninger om nedbør op til 60 millimeter på tolv timer natten til onsdag i Nordland. Yderligere, et stærkt stormcenter forventes at bringe særligt hårde vinde fra Stadt til Helgeland. "Der er tale om en sydvestlig orkan," siger Nilssen om de forventede vindforhold.

Hele Norge vil mærke følgerne af denne ekstreme vejrforandring, der forventes at tage en mere sydlig retning end den tidligere storm. Et rødt varsel er udsendt for dele af Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland, hvor der forventes orkan og vindstød på 35-50 meter i sekundet fra onsdag eftermiddag til torsdag morgen.

Situationen i det sydlige Norge forventes også at være præget af kraftig nedbør og høje temperaturer. Ifølge Nilssen vil et kommende lavtryk, der nu bevæger sig over Atlanten mod Vestnorge, bringe betydelig nedbør, særligt fredag. Dette lavtryk forventes at stalle over Vestnorge, mens Østnorge muligvis vil ligge i læ for det værste vejr. I det sydlige Norge forudses tocifrede varmegrader som følge af en udtørrende effekt, hvor fugtig og mild luft varmes op over bjergene. Denne effekt forventes dog at være kortvarig, da temperaturerne igen forventes at falde under frysepunktet fra søndag.

Denne dramatiske vejrforandring i Norge understreger vigtigheden af at holde sig opdateret om vejrsituationen og følge de råd og anvisninger, der udsendes fra meteorologiske institutter og andre relevante myndigheder.

Du kan se det fulde overblik over advarsler her.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig