Trist nyt til danskerne: "Vi har desværre ikke set toppen af prisstigningerne endnu"

30/11/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Vi går mod juletid, men desværre ser det ikke ud til, at priserne vil falde - eller stagnere lige foreløbigt.

Mest læste i dag

Man skal have gjort en meget stor indsats, hvis man har undgået at opdage, at der er krig i Ukraine og høj inflation. Det må siges at være nogle af de ting, som har fyldt allermest i år på tværs af danske medier.

Ting vil som oftest vende igen, og det håber en hel del danskere formentlig er meget snart med hensyn til inflationen. Desværre er der ikke meget julehåb- eller lys at spore hos flere af landets supermarkedskæder, som nu melder, at der er yderligere prisstigninger på vej.

- Det samlede billede er, at priserne stiger inden for de næste tre måneder. Det er mindre stigninger fra vores leverandører end det, vi har oplevet tidligere i år, men der er mange af dem, siger informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen, til TV 2.

Foruden Coop, så forventer Lidl, Aldi, Salling Group og Dagrofa også prisstigninger. Det kan virke svært at forstå, nu hvor priserne allerede nu er ret høje og løbende er steget i 2022. 

- Vi har desværre ikke set toppen af prisstigningerne endnu. Lige nu ser vi som noget nyt markante stigninger på sukker. Prisen på mel stiger også fortsat. Det er to vigtige råvarer, som har betydelig indvirkning på indkøbspriserne på en række varegrupper, og dermed også den pris, som kunderne vil møde, siger Louise Wendelbo, som er kommunikationschef hos Aldi.

For at gøre ondt værre, så kan der være lange udsigter til ‘normale tilstande’. I dette tilfælde gælder det med hensyn til at have den købekraft, som danskerne havde før 2019.

Ifølge Martin Kristian Brauer, som er cheføkonom i brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer, så vil der gå to til tre år, før den købekraft er tilbage igen.

Det vil dog ikke skyldes, at fødevarepriserne falder til niveauet dengang.

- Det kommer, i takt med at vores lønninger vil stige – ikke, at fødevarepriserne vil falde tilbage til niveauet i 2019, lyder det fra cheføkonomen.

Anbefalet til dig