Trist nyt til ur-investorer: Rolex, Patek Philippe m.fl. taber stor del af værdien

Af: Lucas Andreas

|

12/07/2024

Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Den tidligere sikre investering har lidt et knæk.

Lige nu læser andre også

De fleste i den brede befolkning kender til investeringer i aktier, obligationer og ejendomme.

Der er dog mange andre måder at investere penge på, og en af dem er investering i luksusure.

Rolex kender de fleste nok, men der er en del mærker, der kan stige i værdi over tid.

Men hvis du er en af dem, der har penge i ure, bør du nok kigge væk nu.

På trods af at luksusure bliver betragtet som sikre investeringer, viser Bloombergs indeks ifølge det belgiske medie BNR, at de eksklusive ure på et år er faldet i værdi med 8 procent.

Ser vi endnu længere tilbage, over en periode på to år, er værditabet hele 23 procent.

Det er et markant fald, der står i skarp kontrast til andre investeringsklasser som aktier, hvor for eksempel det amerikanske S&P 500-indeks er steget med 27 procent på blot et år.

For to år siden lå gennemsnitsprisen for et ur fra Bloombergs luksusurindeks på omkring 42.000 euro, hvilket svarer til cirka 312.900 kroner. I dag er denne pris faldet til lidt over 30.000 euro, eller cirka 223.500 kroner. ​​

Den drastiske nedgang kan spores tilbage til begyndelsen af 2022, hvor markedet for luksusure på det sekundære marked toppede. Under corona-pandemien sparede mange mennesker penge, som de senere investerede i luksusprodukter som ure fra prestigefyldte mærker som Rolex, Patek Philippe og Audemars Piguet.

I de 12 måneder frem til juni 2022 steg Bloombergs luksusurindeks med 40 procent, mens S&P 500 faldt omkring 1 procent.

Ikke ens for alle mærker

Udviklingen er ikke ens for alle mærker. For eksempel er ure fra det franske mærke Cartier en undtagelse fra trenden. På et år er værdien af Cartier-ure steget med 32 procent.

Ifølge Bloomberg skyldes stigningen de relativt lave priser på Cartier-ure sammenlignet med andre luksusurmærker, samt en stigende interesse fra samlere.

Mange dyre urmodeller sælges stadig for højere beløb på sekundærmarkedet end de nye i butikkerne, men spekulanter er begyndt at vende sig væk fra luksusure til fordel for investeringer som aktier, der giver højere afkast.

Anbefalet til dig