Trist rekord hos danskerne: “Det er overraskende”

01/12/21 07:58

Julie Møller

Det er langt fra alle danskere, der har råd til juleshopping i år. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.
”De tal vi ser nu er overraskende. Det vidner om et langt mere vidtrækkende og permanent fattigdomsproblem i Danmark, end vi havde regnet med.”

Antallet af ansøgere til Julehjælp i år slår overraskende rekord med en stigning på 11 procent.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Folkehjælp

Mere end 16.700 børnefamilier har i år søgt Julehjælp hos Dansk Folkehjælp, og sammenlignet med sidste år er det altså en stigning i ansøgertallet på 11 procent.

Det kommer bag på Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.

”De tal vi ser nu er overraskende. Det vidner om et langt mere vidtrækkende og permanent fattigdomsproblem i Danmark, end vi havde regnet med. Det baserer vi blandt andet på antallet af ny-fattige, der søger Julehjælp for første gang, samt antallet af familier, som oplever, at deres økonomiske situation er forværret,” forklarer han.

Mere end 16.700 børnefamilier har i år søgt Julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Sammenlignet med sidste år er det en stigning i ansøgerallet på 11 procent. Foto: PR. 

Mere end 16.700 børnefamilier har i år søgt Julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Sammenlignet med sidste år er det en stigning i ansøgerallet på 11 procent. Foto: PR. 

Frem til udgangen af 2019 oplevede Dansk Folkehjælp stagneringer i ansøgertallene til organisationens Julehjælp. Derfor var forventningen også, at ansøgertallet til Julehjælp 2021 ikke ville nå samme højder som forrige år, fordi dansk økonomi har det godt, og der er rekordlav ledighed.

Men sådan er det altså ikke gået.

Som november skred frem, og ansøgninger om julehjælp tikkede ind, blev det tydeligt, at 2021 ville blive endnu et trist rekordår.

41,1 procent af årets ansøgere tilkendegiver, at deres økonomi er værre nu, end den var før coronakrisen, mens 5,1 procent angiver, at de er kommet på overførelsesindkomst grundet coronakrisen. Derudover angiver 45,6 procent af ansøgerne, at de frygter, at krisen vil påvirke deres økonomi negativt på lang sigt.

Julehjælp 2021 fra Dansk Folkehjælp har en samlet værdi af kr. 1.800 pr. familie og består af julemad til en værdi á 800 kroner samt julegaver til familiens børn til en værdi á 1.000 kroner.