At få et skattesmæk er aldrig rart, men i langt de fleste tilfælde er man selv uden om det.
Danskere, der udlejer deres bolig eller sommerhus via digitale platforme som Airbnb, risikerer nu i stigende grad at blive opdaget, hvis de undlader at indberette indtægterne til Skat.
Nye kontroller viser, at fejl i skatteindberetningen er udbredt blandt private udlejere, og Skattestyrelsen har sat fokus på at lukke hullet i skatteinddrivelsen.
Store beløb på spil
I 2023 gennemførte Skattestyrelsen 1.500 kontroller af personer, der har tjent penge ved at udleje eksempelvis boliger eller biler gennem digitale tjenester.
Resultatet er tankevækkende.
Hele 92 procent af tilfældene viste fejl, og det har resulteret i ekstra opkrævninger på næsten 17 millioner kroner.
Sådan skriver Ekstra Bladet.
"Langt de fleste fejl handler om, at folk bevidst eller ubevidst glemmer at oplyse om deres indtægter," fortæller underdirektør i Skattestyrelsen Michael Medom Hansen.
Mens den gennemsnitlige opkrævning ligger på cirka 12.000 kroner, kan der være tale om langt større beløb for nogle udlejere.
Grundfradraget for udlejning af sommerhuse gennem digitale platforme er i år 46.100 kroner, mens indtægter over dette beløb beskattes med 60 procent.
Skærpede regler fra 2023
Tidligere var det kun enkelte platforme og danske udlejningsbureauer, der frivilligt indberettede informationer til Skattestyrelsen, men fra 2023 er reglerne blevet skærpet.
Alle digitale platforme er nu forpligtet til at indsamle og rapportere oplysninger om brugernes indtægter.
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) slår fast, at fejlraten er uacceptabel:
"Det går ikke i et skattefinansieret velfærdssamfund. Og selv om skattevæsenet også er blevet bedre til at målrette kontrollerne, må jeg sige, at fejl i ni ud af ti sager er alt for højt."