Trodser corona: Mary løfter sløret for stor nyhed

27/10/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Coronavirussen kunne ikke sætte en stopper for kronprinsessen.

Mest læste i dag

I dag afslørede H.K.H. Kronprinsessen sammen med illustrator Tomas Björnsson årets Julemærke. Pga. corona-restriktioner var den traditionsrige begivenhed flyttet fra Københavns Rådhus til mere intime rammer på Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde.

Det var samtidig en god lejlighed for Kronprinsessen, som er protektor for Julemærkefonden, til at høre, hvad børnene har fået ud af deres ophold på et Julemærkehjem.

Årets Julemærke har Genforeningen som tema. Det markerer, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark. Illustrator Tomas Björnsson har tegnet Julemærkearket som et danmarkskort, hvor alle fem Julemærkehjem optræder sammen med en lang række danske seværdigheder.

En udfordring

Samtidig er mærket en kærlig hilsen til Julemærkerne fra 1919 og 1920, hvor folkeafstemningen om Genforeningen dannede grundlag for motivet.

For Tomas Björnsson har det været en både sjov og ærefuld opgave at tegne årets Julemærke:

”Det er en udfordring, men også en leg at få alt til at fungere sammen, hvor den overordnede historie også skal kunne splittes op i en masse små selvstændige historier. Jeg har arbejdet med to vinkler på Genforeningen. Først er der den historiske genforening. hvor det sønderjyske kaffebord var et element, jeg var meget bevidst om, skulle være med. Og så er der den personlige genforening, hvor nisserne rundt på kortet bliver genforenet med hinanden,” siger han og understreger, at det en stor ære at få lov til at arbejde med så god en sag, som Julemærket. 

Årets Julemærkekunstner Tomas Björnsson, Julemærkebarn Benedicte Lise Vinge og protektor for Julemærkefonden, H.K.H. Kronprinsessen. Foto: Julemærkefonden

 

Giver børn en ny start

Der er desværre alt for mange børn i Danmark, som mistrives. Julemærkehjemmene tager hånd om børn i alderen 7-14 år, som føler sig forkerte, bliver mobbet eller står uden for fællesskabet. Helt konkret bor børnene på et Julemærkehjem i en periode sammen med andre børn, som også arbejder med deres udfordringer. Tydelige rammer, nye fællesskaber og den rigtige blanding af sund mad og motion, er med til at hjælpe børnene til at finde deres styrker. De opbygger deres selvværd ved at lære nye måder at se sig selv og verden på.

Tilstede ved dagens præsentationen var Benedicte Lise Vingepå 15 år, som fornyeligt har afsluttet et ophold på et Julemærkehjem. I dagens anledning havde hun og tre andre børn skrevet et brev til deres tidligere jeg, altså den person de var, før de kom på Julemærkehjem.

I brevet fortalte de, hvordan de havde været ensomme i skolen og ikke troede på dem selv. De beskrev også, hvordan de under opholdet har lært, at de er gode nok, som de er, og at de i dag har fået både venner og selvtillid.

Benedicte læste sit brev højt for Kronprinsessen, og bagefter modtog hun alle børnenes breve.

”Jeg ved, du aldrig har følt, at du har tilhørt et fællesskab eller haft veninder. Du blev ikke set som en pige, der havde noget at sige. Og det har været svært for dig at ændre det i de klasser, du har gået i”, skrev Benedicte bl.a. til sit tidligere jeg. 

Om Julemærket 2020

  • Julemærket 2020 er nummer 117, der udkommer.
  • Kan købes online på julemaerket.dk og PostNords netbutik og i følgende butikker:
    Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Meny, Spar, Min Købmand, Løvbjerg, Bilka, Føtex, Salling, BR, Bog & idé, BOGhandleren, Kop & Kande samt landets posthuse.
  • På e-julemaerket.dk kan man købe Julemærket til mails.
  • Et helark med 47 mærker koster 75 kr.

 

Anbefalet til dig