Troede du også det? Danske forskere afliver myte om rygsmerter

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere fra Danmark og Holland har i fællesskab gennemført en omfattende undersøgelse.

Mest læste i dag

Forskere fra Danmark og Holland har i fællesskab formået at aflive et af livets helt store myter.

For sammen har de udført en omfattende undersøgelse af årsagssammenhængen mellem løft i arbejdsmiljøet og forekomsten af rygsmerter - og her er konklusionen er ikke, hvad mange måske umiddelbart ville forvente.

Pressemeddelelsen, som Aalborg Universitet har udsendt, informerer nemlig om, at selv om man med eksisterende rygsmerter kan opleve forværring ved gentagne eller skæve løft på arbejdet, kan selve løfte-aktiviteten ikke isoleres som den primære årsag til smerterne.

Forskerholdet har med andre ord kunnet konkludere, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem løft og rygsmerter.

"Det er klart, at det for nogle ville forværre smerterne at arbejde - men hovedpointen er, at der ikke er grundlag for, at alle skal følge de samme retningslinjer. Rygsmerter er et komplekst fænomen, der involverer flere faktorer. De kan ikke reduceres til én simpel årsag," kommer det fra lektor Morten Hoegh, der er en af forfatterne til studiet, fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, ifølge Ekstra Bladet.

Han fremhæver blandt andet de stiger, som pædagoger i vuggestuerne beder børn om at bruge, når de skal kravle op på puslepladsen, for han mener, at med studiet har bevist, at belægget for, at pædagogerne ikke må løfte børnene, bør genovervejes:

"Der er ikke noget galt i at bruge hjælpemidler, hvis den enkelte føler, at det hjælper. Problemet opstår, når hjælpemidler bliver tildelt alle, fordi man på den måde får skabt en antagelse om, at nu forebygger vi skader generelt. Det ved vi nu er forkert," siger han. 

Faktisk runder han af ved at sige, at mange med rygsmerter ville få ondt i ryggen alligevel, men at det altså ikke er forbundet med gentagende løft.

Anbefalet til dig