Troels Lund Poulsen ovenpå Sveriges krigsudmelding: “Ingen direkte trussel mod Danmark”

Af: Mie M.B

|

10/01/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danmarks NATO medlemskab danner et sikkerhedsnet mod udefrakommende trusler

Lige nu læser andre også

Der gik en chokeret mumlen gennem Danmark i går, efter at den svenske forsvarschef på TV udtalte sig om at svenskerne mentalt bør forberede sig på krig mod Rusland. Noget anderledes forholder forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sig og påpeger, at Danmark befinder sig i en anderledes situation end Sverige på grund af Nato-medlemskab. Det skriver DR.

"Den svenske forsvarschef har sagt, at man skal forberede sig til krig. Det synes jeg er et meget dramatisk udsagn at komme med. Der er ingen direkte militær trussel mod Danmark," siger forsvarsministeren og understreger, at Forsvarets Efterretningstjeneste har samme vurdering.

Troels Lund Poulsen fremhæver den solidaritet, der eksisterer inden for Nato, og forsikrer, at Danmark, hvis angrebet, vil få hjælp fra allierede. Sverige, der har ansøgt om Nato-medlemskab, men endnu ikke fået bekræftelse, besidder ikke samme sikkerhedsnet.

Tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns er enig med forsvarsministeren og kalder den svenske udmelding "meget markant og stærk". Han mener, at Danmark står midt i en hybridkrig og ikke en egentlig storkrig som i Ukraine. Zilmer-Johns påpeger den nye trussel fra en stor stat med kapacitet til cyberangreb og politiske påvirkningsoperationer.

Formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, udtaler, at beredskabet ikke er klar til krig. Han påpeger, at beredskabet er indrettet til fredstidsbilledet og ikke er i stand til at håndtere konsekvenserne af en decideret krig. 

Regeringen vil nu undersøge muligheden for et selvstændigt ministerium for national sikkerhed, hvilket forsvarsministeren ser positivt på.

Anbefalet til dig