Tusindvis af danske dyrevenner siger stop: Luk dem lige med det samme

Nyheder
Dyr sælges på markeder over hele Kina. Det menes bl.a., at det var på et sådan marked i Wuhan, at coronavirussen opstod. Foto: Shutterstock
Dyrenes Beskyttelse har startet en underskriftindsamling mod salget af vilde dyr på markeder. På tre uger har mere end 40.000 danskerne skrevet under.

Mest læste i dag

Levende slanger i glas. Desmerdyr i bure. Skjoldet fra et bæltedyr. Overalt i verden sælges og slagtes millioner af vilde dyr på åbne dyremarkeder.

Markederne volder både dyrene store lidelser og er et arnested for farlige vira. Derfor har Dyrenes Beskyttelse oprettet en underskriftindsamling for at få dem stoppet. Det fortæller dyreværnsorganisationen i en pressemeddelelse. 

"De åbne markeder er dyremishandling af værste skuffe, men de er også en smeltedigel for overførsel af farlige vira og bakterier. Når et stort antal af forskellige dyrearter samles og slagtes på et meget lille område, er det uundgåeligt, at dyrene blander sekreter som blod og ekskrementer, og det kan skabe nye sygdomme. Derfor skal vi have sat en stopper for markederne hurtigst muligt," siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Underskrifter viser folkelig opbakning

Indtil videre har mere end 40.000 danskere bakket op om forslaget, der gik i luften i begyndelsen af april. Selvom Britta Riis understreger, at der naturligvis skal store internationale beslutningstagere på banen, førend et forbud kan blive vedtaget, mener hun, at den brede folkelige opbakning er vigtig.

"Hver eneste underskrift er med til at give os en større stemme, når vi forsøger at skubbe den her dagsorden sammen med vores søsterorganisationer og samarbejdspartnere i både Europa og Asien. Her kan vi med de mange underskrifter i hånden være med til at lægge pres på de politiske beslutningstagere, der i sidste ende kan vedtage et forbud mod dyremarkederne," siger Britta Riis.

Danske politikere melder sig ind i kampen

Blandt danske folketingspolitikere herhjemme, er der flere, der også har fået øjnene op for de problematiske dyremarkeder.

I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 4. april skrev dyrevelfærdsordfører i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, en direkte opfordring til Kina om at få styr på dyremarkederne, ligesom udenrigsminister Jeppe Kofod (S) over for Jyllands-Posten har givet udtryk for, at Danmark allerede er i dialog med Kina om landets fødevarepolitik.

Også Niels Fuglsang, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, har opfordret EU-kommissionen til at gå ind i kampen mod den massive handel med eksotiske kæledyr, der finder sted i Europa. Og det vækker stor glæde hos Britta Riis.

"!Vi er rigtig glade for at se, at det her også er et emne, der optager de danske politikere. På den måde kan Danmark forhåbentlig være med til at lægge pres på andre nationer i Europa og internationalt, så vi kan komme den problematiske del af handlen med vilde dyr til livs," siger hun.

En underskrift for de vilde dyr

En stor del af den handel med vilde dyr, der foregår i dag, er et internationalt problem. Eksotiske og ofte truede dyrearter jages, indsamles avles, sælges og aflives verden over under stærkt kritisable forhold. Derfor har Dyrenes Beskyttelse oprettet en underskriftindsamling for bedre beskyttelse af vilde og truede dyrearter og for en lukning af dyremarkederne. 

I et interview med The Guardian den 6. april opfordrede FN’s biodiversitetschef Elisabeth biodiversitetschef, Elizabeth Maruma Mrema, verdens ledere til at forbyde markeder med vilde dyr. I interviewet udtalte hun blandt andet: ”Den lærestreg, vi får lige nu, er meget klar. Hvis vi ikke passer på naturen, vil naturen gøre det af med os.”

 

Anbefalet til dig