Tusindvis af danskere bør testes for corona: Er du en af dem?

08/6/20 11:45

Christian Granhøj Skouboe

En ekspert siger til DR, at deltagerne bør lade sig teste. Foto: Shutterstock
Nu opfordres en særlig gruppe danskere til at lade sig teste for coronavirus.

De seneste dage er der blevet demonostreret verden over. Demonstrationerne tog deres begyndelse i USA som konsekvens af amerikaneren George Floyds alt for tidlige død som følge af politivold. Nu har sympatiaktioner spredt sig som ringe i vandet til resten af verden. 

Ikke mindst Danmark. Her har lange slanger af demonstrenrede danskere flere gange den seneste uge bevæget sig igennem bybilledet. Seneste i weekenden, hvor op mod 15.000 danskere var samlet for sammen at vise deres sympati for organisationen Black Lives Matter. Det foregik i København. 

Siden er debatten begyndt at rase. For hvor sikkert er det egentligt at demonstrere, når coronavirussen fortsat er i udbrud? 

Lad dig teste

En lang række politikere har i løbet af mandagen problematiseret, at demonstratioen fandt sted midt under et virusudbrud, hvor parolen hele vejen igennem har været: hold afstand. Det har bl.a. Pernille Skipper fra Enhedslisten. 

"Hvis du er det mindste i tvivl, så lad dig teste. Og hold ekstra afstand de næste dage," udtaler Pernille Skipper. 

Det samme gør en ekspert, som DR har talt med. Speciallæge Thea Kølsen Fische mener, at man bør lade sig teste for corona, hvis man var tilstede ved demonstrationen. Det er nemlig ikke usandsynligt, at der kan være en smitterisiko. 

"Har man stået meget tætpakket, og har der været sådan en superspreder til stede, så er der bestemt en risiko. Hvis man har energien til at deltage i demonstrationer, vil det være rigtig god stil at udvise samfundssind bagefter og holder sig i selvvalgt karantæne i 14 dage, siger hun.