Tusindvis af danskere har gjort det: Det kan nemt ende galt

22/12/2021

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
Tusindvis af danske bilister gør det hvert år uden at vide det:

Mest læste i dag

"Er jeg mon i stand til at køre bil?"

Den tanke er der ifølge Gjensidige Forsikring mange danskere, der har haft efter en festlig aften med alkohol.

Selvom de var i tvivl om, hvorvidt deres promille stadig var over det tilladte, har tusindvis af danske bilister sat sig bag rattet dagen efter. 

Men det er slet ikke godt nok, når så mange danske bilister risikerer at køre spritkørsel, fordi de er usikre på deres promille dagen efter en festlig aften, lyder det fra Henrik Sagild, det er skadedirektør i Gjensidige, i en pressemeddelelse.

“Som udgangspunkt bør man slet ikke køre bil, hvis man er i tvivl, om man har en promille. Det tager væsentligt flere timer at forbrænde alkohol, end mange går og tror, og hvis du endelig er nødt til at køre bil dagen efter en festlig aften og nat, bør du som minimum vente til ud på eftermiddagen,” siger Henrik Sagild. 

Foto: Gjensidige Forsikring.

I en ny undersøgelse svarer godt hver tiende dansker nemlig, at de indenfor de seneste tre år har sat sig bag rattet dagen efter at have været beruset, hvor de var i tvivl, om promillen var under de tilladte 0.5 procent.  

Her er problemet størst 

Undersøgelsen viser, at det især er yngre mænd, der ikke er opmærksomme på problemstillingen ved at køre bil dagen derpå.  

Blandt de 18-29-årige mænd er det nemlig helt op mod hver fjerde af de adspurgte, der erkender, at de har kørt bil, hvor de har været i tvivl om promillen.  

Derfor minder Henrik Sagild om, at alle har et ansvar for at gribe ind og reducere risikoen for spirituskørsel.  

“Unge bilister er både mere uerfarne og mere risikovillige, og jeg tror, at en mulig forklaring på de høje tal hos yngre mænd skal findes i en kombination af uvidenhed og overmod. Og derfor har alle et ansvar for at oplyse og gribe ind, hvis de mistænker, at en bilist er ved at køre spirituskørsel,” siger Henrik Sagild.  

I forbindelse med politiets kontroller i juleperioden i 2020 blev 432 personer sigtet for spirituskørsel og 784 blev sigtet for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen. 

 

 

Anbefalet til dig