Skat har netop annonceret de nye rentesatser for restskat i 2025.
Med en rente på 5,3 procent fra 1. januar kan du spare penge ved at betale restskatten inden nytår.
Ved at betale tidligt undgår du nemlig renter og kan samtidig benytte dig af skatteoptimerende muligheder som pensionsindbetalinger og gaver til velgørende formål.
Her er de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, hvis du har en forventet restskat for 2024.
Sådan skriver PwC i en pressemeddelelse.
"Får man en restskat for 2024, kan det for de fleste betale sig at betale så meget som muligt af restskatten inden årets udgang for at undgå renter. Det er bedre at indbetale et delbeløb af den forventede restskat i 2024 og dermed spare renter på denne del. Så kan man altid foretage en yderligere indbetaling, når restskatten er beregnet i 2025,” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.
Selvom det for mange kun kan være et kvalificeret skøn over indkomst og fradrag, da året endnu ikke er slut, er det bedre for de fleste at indbetale den forventede restskat inden udgangen af 2024 – om ikke andet et konservativt acontobeløb, måske i underkanten af det beløb, man forventer, at restskatten vil blive.
Dag-til-dag-rente fra 1. januar til og med 1. juli 2025
Betales restskatten ikke inden udgangen af 2024, kan det gøres i starten af 2025, men der påløber renter.
Fra den 1. januar til og med 1. juli 2025 skal der betales en dag-til-dag-rente, som for 2024 er fastsat til 5,3 procent p.a. Reelt svarer det til knap 8 procent før skat for de fleste, da renten ikke er fradragsberettiget.
Sammenlignet med det nuværende renteniveau er dag-til-dag-renten relativt høj.
Hvis betalingen fx kræver et træk på en kassekredit, bør renten på kassekreditten sammenlignes med dag-til-dag-renten før skat for at vurdere, hvad der er mest fordelagtigt.
Indbetaling efter den 1. juli 2025
Betales restskatten efter den 1. juli 2025, pålægges der både et rente- og procenttillæg på yderligere 2 procentpoint, hvilket bringer den samlede rente op på 7,3 procent.
Det svarer reelt til en rente på knap 11 procent før skat, da renten heller ikke her kan trækkes fra.
Derfor har det stor betydning, om restskatten betales senest den 1. juli 2025, eller om betalingen sker efter denne dato.
“Hvis det er muligt, bør restskatten betales senest den 1. juli 2025. En effektiv rente på omkring 11 procent før skat på restskatten for 2024 er betydeligt højere end det gældende renteniveau og kan derfor hurtigt blive en dyr løsning,” fortæller Søren Bech.
Indregning af restskat for 2024 i forskudsskatten for 2026
Hvis restskatten ikke er betalt senest den 1. juli 2025, vil op til 23.100 kroner med et rentetillæg på 7,3 procent automatisk blive indregnet i forskudsskatten for 2026.
Restskat, der overstiger 23.100 kroner, inklusiv rentetillægget, vil blive opkrævet i tre rater i august, september og oktober 2025.
Overskydende skat
Hvis du skal have penge tilbage, får du en skattefri rentegodtgørelse på 0,6 procent. For de fleste svarer det til knap 0,9 procent før skat.
“Hvis du har betalt for meget i form af frivillig indbetaling af restskat, vil der ikke blive ydet en procentgodtgørelse af det beløb. Til gengæld får du godtgørelse, hvis du har betalt for meget forskudsskat. Dette kan du påvirke ved at foretage yderligere "skattetiltag" inden udgangen af 2024, jf. nedenfor,” siger Søren Bech.