TV 2-julekalendere i alvorlige beskyldninger: Børnenes arbejdsforhold bliver undersøgt

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Producenten bag adskillige af TV 2’s julekalendere får nu hård kritik, da de beskyldes for at bryde med børneskuespillernes arbejdstimer.

Lige nu læser andre også

Cosmo Film, produktionsselskabet bag populære TV 2-julekalendere, står over for kritik for ikke at have overholdt arbejdstiderne for børneskuespillere under produktionerne.

Dette fremgår af en undersøgelse foretaget af DR, som bygger på aktindsigter i vagtplaner og interviews med over 60 personer fra den danske film- og tv-branche.

Kritikken rettes specifikt mod optagelserne af "Valdes Jul" og den tredje sæson af Tinka-julekalenderen. For mere end to år siden rejste filmholdet bag Tinka-julekalenderens tredje sæson bekymringer omkring arbejdsforholdene for de unge skuespillere.

Ifølge en mail, som DR har fået indsigt i, blev børn og unge sat til at arbejde mellem 10-12 timer om dagen, hvilket strider mod regulativerne.

I underholdningsbranchen, hvor der normalt gælder en restriktion på børnearbejde, kan der ansøges om en særlig arbejdstilladelse hos politiet. I et specifikt tilfælde fra "Valdes Jul", var næsten halvdelen af et barns 18 optagedage planlagt til at vare over syv timer, hvilket oversteg barnets arbejdstilladelse.

Efter klagen fra Tinka-filmholdet i 2021 iværksatte Cosmo Film en undersøgelse af arbejdsmiljøet, som konkluderede, at forholdene havde været utilfredsstillende. Produktionsselskabet erkender fejl, men fastholder, at forholdene under "Valdes Jul" var tilfredsstillende.

Cosmo Films respons på en konkret kritik af en barneskuespillers arbejdsforhold under "Valdes Jul" bliver ikke kommenteret yderligere på grund af personalesagshensyn. Selskabet beklager fejlene og fremhæver, at det aldrig har været deres hensigt at planlægge for lange arbejdsdage for børnene.

TV 2, som samarbejder med Cosmo Film, betegner sagen som alvorlig. Fiktionschef Mette Nelund fra TV 2 har til DR udtalt, at TV 2 har skærpet sine retningslinjer og ikke vil samarbejde med producenter, der overtræder reglerne.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig