TV2 stopper samarbejdet med omstridt journalist: Blev kaldt for landsforræder

Af: Lucas Andreas

|

20/02/2024

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Journalisten har længe dækket konflikten som freelancer for TV2.

Mest læste i dag

Offentliggørelsen af, at Rasmus Tantholdt fremover skal dække Israel-Palæstina konflikten betød også, at TV2 stopper samarbejdet med den meget omdiskuterede freelance journalist Jotam Confino.

Jotam Confino, en freelance journalist som længe har dækket Gaza-konflikten for TV 2, har offentligt udtrykt sin frustration over, hvad han opfatter som en afskedigelse fra tv-stationen. Confino, der har modtaget talrige hadbeskeder og anklager for en påstået proisraelsk dækning, mener, at TV 2 har bøjet sig for pres fra kritikere og valgt at fjerne ham fra dækningen. "Jeg ved jo godt, hvad der ligger til grund for det her: TV 2 er blevet bombarderet med hadmails... Det er selvfølgelig en belastning," udtaler Confino.

TV 2 benægter ifølge B.T. imidlertid, at Confinos afgang skyldes eksternt pres. Ifølge kanalen er årsagen til skiftet, at man har valgt at ansætte en fast korrespondent, Rasmus Tantholdt, til at dække Mellemøsten fremover. Dette skridt er ifølge TV 2's udlandschef, Jakob Vissing, en del af en strategisk beslutning, der ikke er påvirket af den kritik Confino har mødt. Vissing anerkender dog, at Confino har været udsat for hvad han kalder en urimelig hetz, men understreger, at det ikke har haft indflydelse på beslutningen om at stoppe samarbejdet.

Confino har ikke lagt skjul på sin skuffelse og kritiserer TV 2 for, hvordan situationen er blevet håndteret. Han mener, at hans indsats og ekspertise i regionen ikke er blevet værdsat: "Jeg er gået gennem ild og vand for TV 2 og har sat livet på spil. Jeg har knoklet på 16-timers vagter i jeg ved ikke hvor lang tid." Confino peger også på, at han som bosiddende i regionen, der taler sproget og kender konflikten indgående, ville være den mest kompetente til at dække krigen.

Jotam Confino har trukket store overskrifter, og har også været genstand for kritik fra nær og fjern - endda så nært som hans egne kolleger. Han fik blandt andre hård kritik af blandt andre Anders Ladekarl, general sekretær i Røde Kors, lige som en twitter diskussion med TV2 værten Abdel Aziz Mahmoud også fandt sted.

Jotam Confino blev også kaldt landsforræder af en anonym twitter bruger.

Denne situation rejser spørgsmål om, hvordan medier navigerer i kritik og pression fra offentligheden, samt vigtigheden af støtte til journalister, der arbejder under vanskelige forhold. Mens TV 2 forsvarer deres valg, efterlades Confino og offentligheden med en følelse af, at der kunne være mere bag beslutningen end blot et strategisk skifte i dækningen.

Anbefalet til dig