Udenlandsk kød har givet mindst 22 danskere salmonella

Af: Thea Andersen

|

30/08/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Importeret kyllingekebabkød fra Polen har gjort flere danskere syge.

Lige nu læser andre også

Fødevarestyrelsen fandt i sidste uge salmonella i et parti frossent kyllingekebabkød fra Polen, og partiet blev trukket tilbage fra markedet.

Yderligere analyser har vist, at det er den samme type salmonella, som har gjort 22 danskere syge i perioden maj til august 2023.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen, der ikke kan udelukke, at flere kan være smittet, da ikke alle smittede bliver testet hos lægen.

Kyllingekebabkødet har været solgt til restauranter.

"Efterforskningen af dette salmonellaudbrud har været omfattende – dels har der været et internationalt samarbejde med at sammenligne salmonellaprøver fra mennesker og fødevarer, og dels har vi i det danske fødevareberedskab interviewet patienter og optrævlet, hvor det kyllingekebabkød, de havde spist, kom fra. Vi har nu fundet en klar sammenhæng mellem salmonellatypen i kyllingekebabkødet og salmonellatypen i de danske tilfælde," siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.

"Generelt er det spisestedernes ansvar, at forbrugerne ikke bliver syge af maden, der bliver serveret. Salmonellabakterierne kan ikke overleve varmebehandling på over 75 grader," siger Seniorforsker og forskningsgruppeleder ved DTU Fødevareinstituttet Marianne Sandberg.

Enhedschef Lene Mølsted Jensen fra Fødevarestyrelsen udtaler:

"Kyllingekebabkødet fra Polen var forstegt og beregnet til at blive yderligere varmebehandlet inden spisning. Det er derfor en vigtig læring for restauranter og kebabsteder, at man fremadrettet er opmærksomme på håndtering og gennemstegning af kyllingekebabkød for at undgå, at dette sker igen."

Som følge af dette vil Fødevarestyrelsen overvåge andre partier af kyllingeprodukter fra Polen for at forhindre yderligere smitteudbrud.

Læs mere om dette salmonellaudbrud

Læs mere om salmonellainfektion

Få gode råd om at undgå salmonella i mad

Anbefalet til dig