Udenrigsministeriet uddyber mail: Disse danskere skal selv betale for evakuering fra Kabul

21/08/2021

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock.com
Civile danske statsborgere vil kunne se frem til at kunne betale dele af regningen for evakueringen selv, fortæller Udenrigsministeriet.

Mest læste i dag

Danmark har som bekendt hjulpet til med evakueringen ved at have haft flere militærfly forbi Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor der i  øjeblikket advaret mod "en potentiel sikkerhedsrisiko udenfor lufthavnens porte", hvorfor den amerikanske ambassade i Afghanistan har udstedt en sikkerhedsalarm. 

Militærflyene, som Danmark har sendt i luften, har  har i omtrent en uge været på linje med mange andre lande, som alle har bidraget til evakueringsmissionen i Afghanistan, som Taliban indtog og skabte stor utryghed blandt befolkninge, hvortil der nu i hovedstaden, nærmere ved lufthavnen, bliver advaret mod "en potentiel sikkerhedsrisiko udenfor lufthavnens porte", hvorfor den amerikanske ambassade i Afghanistan har udstedt en sikkerhedsalarm.

Man har dog fået flere fly afsted fra Kabul med en blanding af danske statsborgere, personer med dansk opholdstilladelse og afghanere, der har arbejdet for Danmark i Afghanistan samt familiemedlemmer til disse. 

Sidstnævnte gruppe tæller blandt andet udsatte menneskerettighedsaktivister og tidligere ansatte ved internationale organisationer. 

Der er dog det til forskel, at de ikke selv skal tænke over økonomien ved at være blevet evakueret. Deres flyregning tager Danmark sig af. 

Det forholder sig dog omvendt, når det kommer til danske statsborgere samt dem, der har dansk opholdstilladelse, som bliver evakueret.

Det skriver Jyllands-Posten

Jyllands-Posten har fået uddybet, hvorfor det forholder sig sådan, af Udenrigsministeriet, der skriver således:

"Borgere fra Danskerlisten, som selv har valgt at rejse til eller opholde sig i Afghanistan på egen risiko og imod Udenrigsministeriets anbefaling, er omfattet af egenbetaling for evakueringen. Udenrigsministeriet tilbyder således borgere fra denne gruppe assisteret hjemrejse mod egenbetaling."

De henviser dermed til Danmarks coronakort, hvor Afganistan har været frarådet af resje til siden foråret. 

I Udenrigsministeriets orientering nævnes der ikke noget beløb, som de evakuerede dermed ville kunne se frem til - og heller ikke myndighederne ved det. 

"Det præcise beløb fastlægges efter hjemkomst på baggrund af de faktiske omkostninger. Det er helt normal praksis, at strandede danskere i udlandet ikke får deres hjemrejse betalt af det offentlige. Afhængigt af forsikringsbetingelserne kan en eventuel rejseforsikring muligvis dække omkostningerne. Det vil den enkelte selv skulle afklare med sit forsikringsselskab," afslutter Udenrigsministeriet ifølge Jyllands-Posten.

Anbefalet til dig