Danske banker kommer med dyster forudsigelse: Grå skyer forude for dansk økonomi

05/09/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
De advarer begge om en mulig afmatning.

Mest læste i dag

Det har som bekendt været et hårdt år for den danske økonomi. Men nu, efter utallige rentestigninger og høj inflation, har vi fået lidt medvind.

Derfor kan det måske komme som en overraskelse, at Danske Bank og Sydbank, som begge konstaterer, at den danske økonomi trives, kan få endnu et hak.

Bankerne hævder nemlig nu, at det kan blive svært at undgå en lille økonomisk afmatning det kommende år.

Sådan lyder i hvert fald fra ovennævnte banker, da de tirsdag delte sine nye prognoser for dansk økonomi.

Bankerne har ganske vist opjusteret sine forventninger til årets BNP-vækst, men det skyldes især medicinalbranchens flotte salgs- og eksporttal, som altså ser ud til at få positive konsekvenser for den danske økonomi.

BNP er en forkortelse for bruttonationalprodukt og dækker over et lands værdi af varer og ydelser, som der er blevet produceret.

Danske Bank tror, at vi i 2023 ender med et bruttonationalprodukt, der er 1,7 procent højere end sidste år, mens Sydbanks vurdering hedder 1,6 procent højere.

Men ifølge cheføkonom Las Olsen er det med til at vise, at der er store forskelle på, hvordan de forskellige brancher klarer sig i en periode med høje renter og høj inflation. Og her er mange eksportmarkeder hårdere ramt end os.

Og det kan få store konsekvenser. Faktisk mener begge banker, at der er yderligere afmatning i vente.

"Vi forventer, at der er yderligere afmatning i vente og også en lidt højere arbejdsløshed, men med risiko for, at det udvikler sig til en mere rigtig krise," kommer det fra Las Olsen ifølge Ekstra Bladet.

Og i Sydbank mener seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel og cheføkonom Søren Vestergaard Kristensen også, at der er afmatning i vente.

"Til dels, fordi vi endnu ikke har set den fulde effekt af rentestigningerne, og til dels fordi flere af vores eksportmarkeder nu nærmer sig reelle recessioner," fremgår det af Sydbanks analyse ifølge Ekstra Bladet.

Både Sydbank og Danske Bank forventer øget ledighed næste år, ligesom de forventer, at renterne vil være lavere om et år, end de er nu.

Anbefalet til dig