Ukraine sprænger russisk flagskib

14/4/22 08:51

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Ukraine har sprængt et russisk flagskib.

Ukrainske embedsmænd pralede med at ødelægge og sænke den russiske missilkrydser, efter at den angiveligt blev ramt onsdag. 300 mennesker menes at være blevet dræbt.

Odesa-guvernør Maksym Marchenko hævdede sejrrigt, at strejken havde forårsaget "alvorlig skade" på flagskibskrydseren. Det skriver blandt andre TheSun.

Russiske kilder lækket på Telegram sagde her til morgen, at ukrainske styrker nu har sænket Putins flagskib - i endnu et stort slag for Moskva.

Ammunition ombord menes at være sprængt i luften og udløst en ild, og russiske statsmedier siger, at alt besætning var blevet evakueret. Moskvas forsvarsministerium siges at have meddelt, at årsagen til eksplosionen er ved at blive undersøgt.

Men guvernør Marchenko skrev triumferende på Telegram: "Neptun-missiler, der bevogtede Sortehavet, forårsagede meget alvorlig skade på det russiske skib. Ære til Ukraine!"

På trods af påstande om, at grusomheden var forårsaget af Neptun-missiler, insisterer Rusland på, at skaden var forårsaget af en brand.

"F**k jer selv", sagde ukrainerne angiveligt til Putins mænd, efter at være blevet bedt om at overgive sig.

Ifølge den ukrainske præsidentrådgiver Oleksiy Arestovych "brændte skibet kraftigt" efter den formodede vellykkede strejke.

Skibet - en 183 meter lang og 12.500 tons krydser - forfulgte på truende måde Sortehavet og var flådens flagskib.

Det blev klart i de tidlige dage af konflikten, efter at 'Snake Island-kampråbet' blev et krigsopkald for ukrainere.

Foto: Shutterstock/ Snake Island, Ukraine

Foto: Shutterstock/ Snake Island, Ukraine

Snake Island er styret af Ukraine, men ligger kun kilometer fra Rumæniens kyst.

Den lille ø er strategisk vigtig, da dens fald vil give Rusland mulighed for at gøre krav på territorialfarvande, der strækker sig 12 sømil ud til havet.

Rusland ville være i stand til at afskære vigtige skibsfartskanaler - isolere Ukraine fra internationale markeder og udsulte økonomien for handelsindtægter.