Ukrainere tvunget til at stemme ved Putins 'falske' folkeafstemning af bevæbnede mænd

Af: Naja Radik

|

26/09/2022

Nyheder
Foto: Privat
Foto: Privat
Ukrainerne er blevet tvunget af bevæbnede mænd, til at stemme ved folkeafstemninger, iscenesat af Rusland, der ses som en måde for Rusland at annektere fire besatte regioner.

Mest læste i dag

Journalisten Maxim Eristavi, medstifter af det uafhængige nyhedsmedie Hromadske International, offentliggjorde en video af soldater på gangene i en boligblok, efter at afstemningen begyndte fredag. 

Midt i den internationale forargelse over de igangværende afstemninger tweetede han: 

“Min familie blev bare tvunget til at stemme med våben i russisk cosplay om en folkeafstemning i det sydlige Ukraine.” 

“De kommer til dit hjem, du skal åbent markere boksen for at blive annekteret af Rusland, eller for at blive hos Ukraine, hvis du føler dig selvmordstruet, alt sammen mens bevæbnede mænd holder øje med dig.” 

En kvinde fortalte ifølge Metro, at to lokale samarbejdspartnere dukkede op ved hendes forældres dør sammen med soldater for at give dem stemmesedler for at stemme ja eller nej til at slutte sig til Rusland.

Hun sagde: 

“Min far sagde nej. Min mor stod i nærheden og spurgte, hvad der ville ske ved at sige nej, de sagde at der ikke ville ske noget.” 

“Min mor er nu bekymret for, at russerne vil forfølge dem.” 

Der var én stemmeseddel pr husstand i stedet for per person, fortalte kvinden.

Der afholdes folkeafstemninger i Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia og Kherson - regioner, der er delvis under russisk kontrol, og afstemningen slutter i morgen.

Ukraine har kaldt øvelsen et forsøg på at klamre sig til besatte områder under trussel fra Ukraines modoffensiv.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde fredag:

“Verden vil reagere absolut retfærdigt på de falske folkeafstemninger.”

Han stemplede dem som “forbrydelser mod folkeretten og Ukraines lov”. 

Tidligere fredag sagde G7-landene, at meningsmålingerne aldrig vil blive anerkendt og ikke vil have nogen juridisk virkning eller legitimitet.
Luhansks guvernør, Serhiy Haidai, siger, at nogle besatte byer er blevet helt afspærret for at sikre, at folk stemmer, og at de som krydser i nej-kolonnen bliver registreret i en notesbog.

Russiske statsmedier hævdede, at 97 procent af befolkningen i Donetsk og Luhansk gik ind for at skifte nationalitet.

Den tilføjede, at de bevæbnede vagter, der håndhævede dør-til-dør-afstemningen, var der for “sikkerhed”.

Udenrigsminister Sergei Lavrov sagde, at de regioner, hvor afstemningerne  er i gang, vil være under Ruslands “fulde beskyttelse”, hvis de annekteres.

At annoncere at disse regioner nu er en del af Rusland, kan give præsident Vladimir Putin mulighed for at hævde, at hans land er under angreb, hvis Ukraine forsøger at tage dem tilbage.

Analytikere frygter, at det kan hjælpe ham med at retfærdiggøre en eskalering af krigen eller endda brugen af “taktiske” atomvåben - samt hans mobilisering af 300.000 reservister.

USA har advaret Rusland om katastrofale konsekvenser, hvis Putin bruger atomvåben.

Anbefalet til dig