Ulækkert: Ikke nok at skylle - Din salat kan stadig være fyldt med bakterier

05/05/2023

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
De fleste af os kender tommelfingerreglen om lige at give salaten en tur under vandhanen, inden vi spiser den - men nu viser det sig, at det muligvis ikke er nok.

Mest læste i dag

Det virker helt naturligt at salaten bør være ren, efter at man har skyllet den og rengjort den for jordrester, smådyr og andre ting. Men det viser sig at den faktisk ikke nødvendigvis er det.

En undersøgelse viser nu, at din salat faktisk stadig kan være smækfyldt med bakterier, det bliver beskrevet i Frontiers in Microbiology.

Det viser sig nemlig, at nogle bestemte typer af salmonella-bakterien, har fundet en måde som gør, at de kan undvige plantens eget forsvar. Derfor kan bakterierne nu komme ind og leve i salatbladene - uden at du kan se det.

Faktisk er det en overlevelsesstrategi, som bakterierne bruger. Bakterierne gør det for at undgå at blive udskilt af plantens immunsystem. 

Forskere finder det på en og samme tid dybt bekymrende - men også imponerende. Bakterierne kommer ind i planten gennem bittesmå lufthuller, disse er ellers til at planten kan ånde og blive kølet ned. 

Når bakterien trænger ind i planten gennem disse huller, så sidder den så godt sikret, at den ikke længere kan skylles af. Derfor kan du risikere at der stadig er bakterier i din salat - uanset hvor godt du har rengjort den.

Normalvis er det svampe og plante-bakterier, der kan snige sig ind i planterne og gemme sig. Men nu ser det faktisk ud til at en anden bakterie også har fundet smutveje ind i planterne - nemlig salmonella-bakterien.

Plantebiolog Harsh Bais fra Universitet i Delaware i USA fortæller at det nye er, hvordan bakterien har udviklet sig til at omgå plantens immunforsvar. 

Konstateringen bygger på flere undersøgelser, som kigger nærmere på hvordan bakterier finder nye måder til at finde vej ind i menneskelige værter.