Umut afslører: Derfor elsker han bare dansk mad

05/4/22 12:08

Henrik Rothenbücher

Foto: Janus Nielsen/Ritzau Scanpix
Flæskekongen Umut Sakarya har en stor kærlighed til dansk mad, og nu afslører han, hvordan den er opstået

Umut Sakarya er indehaver af restauranterne Guldkroen og Guldgrillen. Han er også kendt for sin deltagelse i diverse tv-programmer, herunder 'Vild med dans' og 'Over Atlanten'.

For kort tid siden kastede han sig ud i et nyt projekt, da han udkom med sin kogebog 'Guldskeen'

Med denne kogebog ønsker han at tage alle, der har lyst til at lave dansk mad, i hånden. Det gælder også alle dem, der ikke har prøvet at lave dansk mad før. Selvom han i dag har en stor kærlighed til den danske mad, er han nemlig ikke selv vokset op med den.

Umut kom først til Danmark som 12-årig, og derfor stiftede han heller ikke bekendtskab med dansk mød før på dette tidspunkt. Da han flyttede ind hos sin mor i Sanderum ved Odense, stiftede han bekendtskab med bl.a. frikadeller og farsbrød.

"Dansk mad har en anden betydning for mig, for da jeg var barn og kom til Danmark, havde jeg ikke set min mor i mange år, og den introduktion, jeg fik til Danmark og dansk mad, er kun forbundet med gode minder for mig," siger Umut Sakarya til Ritzau.

Foto: Bogforside

Foto: Bogforside

"Det var vores nabo, der første gang kom med tarteletter til os. Og min mor begyndte at lave flødekartofler," fortsætter den i dag 31-årige kok.

Det betød dog ikke, at der fra den ene dag til den anden var en overflod af dansk mad i Umuts barndomshjem. Stegt flæsk var f.eks. noget, han første stiftede bekendtskab med, da han fik det serveret af en fransk køkkenchef.

Idéen til at åbne grillbar fik han, da han en dag lavede lækre flæskestegssandwich til personalet med rester fra en julebuffet i restauranten, han arbejdede på.

Det var første gang, han selv sætte tænderne i en flæskestegssandwich, og han forelskede sig med det samme. Han delte billeder af sin flæskestegssandwich på de sociale medier, hvor den blev et stort hit, og det inspirerede ham til at åbne sin grillbar.

I dag ejer Umut Sakarya to restauranter, Guldkroen og Guldgrillen, hvor især sidstnævnte er kendt for sin flæskestegssandwich.