Umut Sakarya kommer med kraftig opfordring: Dette kæledyr skal vi spise mere af

Af: Mie M.B

|

10/04/2025

Nyheder
Foto: Klaus Bo Christensen/Christensen Klaus Bo/Ritzau Scanpix
Foto: Klaus Bo Christensen/Christensen Klaus Bo/Ritzau Scanpix
Det lille dyr betragtes primært som kæledyr men det bør vi lave om på, mener kokken

Lige nu læser andre også

Kokken Umut Sakarya vil have danskerne til at tænke anderledes, når de ser en kanin.

Ikke som et sødt kæledyr, men som et bæredygtigt og smagfuldt alternativ til de mere traditionelle kødvalg.

I et interview i DR’s Aftenshowet slår den kendte kok fast, at det er på tide at afromantisere udvalgte dyrearter.

For ifølge ham er det inkonsekvent at se en kanin som et kæledyr, mens man samtidig spiser grise og kyllinger uden tøven. Det fortæller DR.

Sakarya fremhæver, at kaninkød ikke blot smager godt, men også har et markant lavere klimaaftryk end oksekød.

Kaniner kan nemlig leve i Danmark, ernærer sig udelukkende af græs, og de formerer sig hurtigt – alt sammen faktorer, der gør dem til et særdeles klimavenligt valg.

Smagsmæssigt, siger han, minder kanin mest om kylling – og det gør det lettere for forbrugerne at tage skridtet.

Det handler ifølge kokken om vane og mod, ligesom da han selv som 18-årig skulle vænne sig til smagen af svinekød efter et liv med okse og lam.

I Aftenshowet blev der delt frikadeller ud lavet på henholdsvis kylling og kanin. Flere deltagere kunne ikke smage forskel.

Sakarya drømmer nu om at se kaninkød i de danske supermarkeders kølediske – side om side med okse, svin og fjerkræ. Helst med hovedet på, tilføjer han.

For ifølge ham er det netop hovedet, der viser kødets ærlighed og friskhed – ligesom et menneskes ansigt afslører dets karakter.

Med stigende fokus på klima og bæredygtige fødevarevalg, kan det være, at kaninen snart springer ud af buret og ind på middagsbordet.

Anbefalet til dig