Under tale i Polen: Dette lykkes med stor succes for Kong Frederik

Af: Mie M.B

|

02/02/2024

Nyheder
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Når man vover sig ud i et fremmedsprog er det med at holde tungen lige i munden

Lige nu læser andre også

Under sit nylige erhvervsfremstød i Polen har Kong Frederik formået at skabe opmærksomhed og muligvis også styrke de diplomatiske bånd til Polen, ikke kun gennem formelle samtaler og aftaler, men også med en enkel, men potent gestus ved en officiel middag. Med et simpelt "Na zdrowie" - polsk for "skål" - afsluttede Kongen sin tale, en handling der måske synes lille, men som bærer en dybere betydning. Det skriver B.T.

Ifølge Polen-ekspert Anna Werenberg var denne hilsen ikke kun passende, men også en kærkommen tilføjelse til middagen, hvor Kongen og en polsk præsident var til stede. "Polakker skåler meget, og man har en kultur for skåltaler, så jeg tror ikke, nogen har syntes, det var mærkeligt," forklarer Werenberg til B.T. Denne gestus kan ses som en velovervejet indsats fra Kongens side for at nærme sig den polske kultur og skikke, hvilket understreger vigtigheden af personlige relationer i international diplomati.

Werenberg pointerer, at en uformel og hyggelig tone kan være afgørende for at skabe tillid mellem nationer. "Mange kan godt lide, at det bliver hyggeligt og uformelt - det er med til at skabe tillid," siger hun. Dette understreger, at selv små, velovervejede handlinger som at anvende et lokalt udtryk for skål kan have stor betydning for relationer mellem lande.

Kong Frederiks besøg i Polen, som varer fra onsdag til fredag, fokuserer på energieffektivitet og klimavenligt landbrug. I den sammenhæng fremhæver Werenberg, at det ikke kun er de store aftaler og teknologier, der tæller, men også de mellemmenneskelige relationer og en forståelse for værtslandets kultur og værdier. "Polakkerne kan håndtere mange forskellige kulturer. Det der betyder noget er, hvad vi reelt har med. Er der indhold i de teknologier, vi kommer med. Er der reelle partnerskaber, som polsk erhvervsliv og befolkning får glæde af," afslutter Werenberg.

Anbefalet til dig