Undersøgelse påstår: Denne drik kan øge risikoen for kræft med 70%

13/6/22 09:14

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Kræft er en frygtelig sygdom og er naturligvis frygtet for sin dødelighedsrate. De som overlever den forfærdelige sygdom skal ofte igennem meget langt forløb for at komme sig. Spektret af risikofaktorer er bredt. Ifølge en undersøgelse kan en alkoholfri drik øge risikoen for kræft med op til 70 procent.

Kræft er en frygtelig sygdom, som mange familier desværre bliver ramt af.

Der er flere faktorer involveret i sygdommens progression, men blandt de mindre åbenlyse årsager finder vi frugtjuice.

Ifølge nye undersøgelser, kan visse former for frugtjuice øge risikoen for kræft i spiserøret med op til 70 procent. Det skriver Express.

Forbruget af sødede drikkevarer stiger verden over.

Kunstigt sødede drikkevarer og frugtjuice er blandt nogle af de mest populære slags.

Disse to drikkevarer har deres sødemidler tilfælles, nemlig sukrose og majssirup med høj fruktose.

Frugtjuice indeholder naturligvis større mængder naturlige antioxidanter og mikronæringsstoffer, men det høje indhold af sukker, er en dårlig ting for helbredet.

Juicen har også et meget lavt indhold af fiber, sammenlignet med hele frugter. Fiberen i de hele frugter, giver en vis beskyttelse mod sygdommen.

Den største fare, findes dog i juicens indhold af sukker, da dette direkte bidrager til overdreven kalorie indtag.

Hvis drikken indtages dagligt, kan det resultere i vægtøgning over længere tid, hvilket er en berygtet forløber for kræft.

Express skriver:

"Indtil videre, er der ikke meget bevis for, at en diæt med lavt indhold af sukker eller kulhydrater, nedsætter din risiko for at få kræft."

"En undtagelse er kræft i spiserøret."

Derudover skriver de, at en undersøgelse tyder på, at sukker og sødede drikkevarer, kan øge chancerne for kræft i spiserøret med 70 procent eller mere.

På trods af, at mange tror at frugtjuice er sundt, indeholder det generelt meget sukker og deres glykæmiske indekser er højere end for hele frugter. Det skriver British Medical Journal.

Noget frugtjuice har dog den omvendte tilknytning til kræft, hvilket betyder, at de kan sænke risikoen for at få det.

Eksempelvis er der tegn på, at hvis man indtager citrusfrugter, reducerer det risikoen for kræft i spiserøret markant.

Forskning der blev offentliggjort i 2015 viste, at juice kunne sænke risikoen for kræft med 37 procent.

Andre fødevaregrupper som er forbundet med en øget risiko for sygdommen er blandt andet rødt kød, der frigiver skadelige kemikalier i blodbanen.

Den vigtigste risikofaktor for tilstanden, er sure opstød eller halsbrand. Det skyldes at syren bevæger sig op fra maven til halsen.

Medmindre tilstanden er omvendt, så kan syre begynde at gnave i spiserørets væv, hvilket i sidste ende øger risikoen for kræft.

Selvom kræft i spiserøret kan behandles, når det opdages på et tidligt stadie, kan det give problemer med, at synke og gør det sværere at spise.

To typer af kræft i spiserøret anerkendes medicinsk; adenocarcinom og pladecellecarcinom.

Sidstnævnte af de to, er den mest almindelige form for kræft i spiserøret på verdensplan.

Det påvirker mere end en million mennesker alene i USA hvert år.

Rygning, alkoholiske drikke og at være overvægtig, er også risikofaktorer for at få sygdommen.

Det skal dog bemærkes, at det at have en eller flere risikofaktorer for kræft i spiserøret ikke betyder, at du får sygdommen.