Usædvanlig vejr-rekord: Aldrig set før i Danmark

06/1/21 12:46

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
2020 var et usædvanligt år på mange punkter - også på vejrfronten.

Mange af husker nok vintrene fra barndommen, som meget koldere og ikke mindst hvidere - og faktisk var de måske også dét, dengang. Det er i hvert fald tilfældet, hvis man ser på det i forhold til sidste år.

Vejret har nemlig sat en bemærkelsesværdig rekord i 2020, det fortæller DMI nu i en pressemeddelelse. 

I 2020 var der nemlig ikke ét eneste isdøgn. Et isdøgn defineres er et døgn, hvor temperaturen aldrig bevæger sig over frysepunktet - og dem havde vi altså absolut nul af sidste år. Det er ikke sket siden, 1874, hvor målingerne af temperatur begyndte.

Mange solskinstimer

Derudover blev 2020 også året med færrest antal frostdøgn, der blev nemlig kun målt 29,8 døgn, hvor temperaturen kom under nul grader. Men faktisk var sidste år også det næstevarmeste år, siden 1874 - kun 2014 slår her vores netop afsluttede år. I 2020 var gennemsnitstemperaturen 9,8 grader, mens den i 2014 var 10,0 grader.

"Det er voldsomme indikatorer på, at det kun går én vej for klimaet," siger Frans Rubek fra DMI til Politiken.

Han påpeger også, at det varmeste år ikke ligger ret langt bag os, hvilket også er en indikator på, at temperaturen lige så stille stiger.

Selvom at mange måske føler at det har regnet meget den seneste tid, så bød sidste år faktisk ikke på mere nedbør, end sædvanligt. Faktisk bød 2020 derimod på en god portion sol, da solen i gennemsnit skinnede 1819,0 timer - hvilket indtager pladsen for syvendehøjeste antal solskinstimer, siden de landsdækkende målinger startede i 1920.