USA's højesteret giver grønt lys: Donald Trumps selvangivelser frigives til demokraterne

23/11/22 07:28

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Højesteretten har endelig givet grønt lys.

Tirsdagens kendelse fra landsretten baner vejen for, at finansministeriet kan aflevere seks år af Trumps selvangivelser til det demokratisk ledede hus Ways and Means Committee.

Demokraterne har søgt efter Trumps skatteregistrering siden 2019. Trump er den eneste nylige præsident, der har nægtet at frigive sine afkast under sin præsidentkampagne i 2016 og fire år i det hvide hus.

Højesterets ordre indeholdt ikke nogen afvigende stemmer, hvilket betyder, at udvalget kan forsøge at indhente Trumps optegnelser, før republikanerne overtager kontrollen over huset i januar. Det skriver Metro.

Republikanerne, som fik flertal i underkammeret ved midtvejsvalget, forventes at trække anmodningen tilbage, når de tager over.

Trumps advokater havde bedt dommerne om at forlænge et ophold ved en lavere domstol, mens de appellerede til højesteret. Men en chefadvokat for huset, Douglas Letter, sagde, at dommerne ikke skulle gribe ind, fordi det "ville give udvalget og kongressen som helhed lidt eller ingen tid til at fuldføre deres lovgivningsarbejde".

Overdommer John Roberts forsinkede den 1. november udleveringen af ​​selvangivelserne, indtil de ni dommere kom til en afgørelse.

Højesterets afgørelse kom en uge efter, at Trump annoncerede sin præsidentkampagne i 2024. Det er anden gang på to måneder, at landsretten er gået imod Trump.

I midten af ​​oktober afviste retten at gribe ind i den juridiske kamp om dokumenter, som FBI beslaglagde fra Trumps hjem i Mar-a-Lago.

I henhold til føderal lovgivning er selvangivelser fortrolige, men en af ​​undtagelserne tillader udvalgets formand at anmode om adgang. Trump brød med den moderne præcedens for præsidenter og præsidentkandidater om at offentliggøre deres tilbagevenden.