Vær opmærksom: Græspollen er nu i luften

13/05/2019

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Astma-Allergi Danmark
Pollensæsonen for græs er nu begyndt, meddeler Astma-Allergi Danmark. Græsallergi er den mest udbredte allergi blandt Danmarks en million pollenallergikere, som nu skal til at holde øje med appen Dagens Pollental.

Mest læste i dag

Græs er den største pollensynder blandt Danmarks en million pollenallergikere, da 6 ud af 10 pollenallergikere har græsallergi. Derfor skal pollenallergikere holde ekstra øje med Dagens Pollental og -Varsling i de kommende måneder, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

"Astma-Allergi Danmark har målt et pollental for græs på 6 i Østdanmark og 2 i Vestdanmark. Pollenniveauerne er stadig lave, da vi endnu er i starten af græspollensæsonen, men der kan være lokale variationer, som gør at pollentallet lokalt kan være højere," siger Andrea-Pil Holm, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Det skriver Fritidsmagasinet.dk.

"Som græsallergiker skal man derfor nu være opmærksom på sine symptomer og sin behandling, inden sæsonen for alvor går i gang," uddyber hun.

Rigtig mange danskere oplever høfebersymptomer som kløende øjne og løbende næse, når der er græspollen i luften. Græsallergikere bør derfor tage deres forholdsregler, så de kan nyde foråret og sommeren bedst muligt til trods for deres allergi. Samtidig anbefaler Astma-Allergi Danmark alle pollenallergikere at downloade appen Dagens Pollental, som giver et hurtigt overblik over dagens og morgendagens forventede pollenniveauer direkte på mobilen.

Lang pollensæson i vente

Pollensæsonen for græs kan fortsætte helt frem til september måned. Sæsonen er lang, fordi der findes mange forskellige arter af græs, som blomstrer på forskellige tidspunkter.

"De lave temperaturer og våde vejr holder græssets blomstring lidt nede. Hvis der til gengæld kommer en varmebølge, vil det sparke rigtig gang i årets græssæson. Her ved vi fra vores medlemmer, at appen Dagens Pollental er et uundværligt redskab til at følge de daglige pollenniveauer," siger Andrea-Pil Holm fra Astma-Allergi Danmark.

Det er endnu ikke til at vide hvor hård en sæson, vi går i møde, når det kommer til græspollen, men typisk topper sæsonen for græspollen omkring sankthans i slutningen af juni.

Hold dig aktiv i pollensæsonen

En tidligere undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser, at pollenallergi gør det svært at fastholde en aktiv hverdag. Dette års pollensæson er ingen undtagelse, og mange af Astma-Allergi Danmarks medlemmer fortæller, at de dropper træning eller drosler ned på grund af deres pollenallergi, høfeber eller astma. Mange kender heller ikke til sammenhængen mellem pollenallergi og astma.

Med den aktuelle kampagne "Snot or not" sætter Astma-Allergi Danmark derfor fokus på, at de fleste kan det meste, hvis man er velbehandlet og følger en række gode råd. Astma-Allergi Danmark råder alle, der føler sig begrænset i pollensæsonen, til at søge egen læge eller ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Det er også muligt at finde information lokalt, da 36 klinikker og sygehusafdelinger over hele landet bakker op om Snot or not-kampagnen.

Anbefalet til dig