Vær særligt opmærksom på dit kæledyr: Kan blive smittet med abekopper

26/05/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Virussen stammer, som navnet antyder, fra dyr, så hvad betyder det for vores kæledyr?

Mest læste i dag

Virussen 'abekopper' skaber i disse dage stor debat i hele verden, og som navnet også antyder, så stammer det fra dyr.

Dr. Bayoumy fra Coventry University talte med mediet Mirror, og begyndte med at forsikre, at abekopper ikke er en anden Covid.

"Spredningen af ​​abekopper fra inficerede individer til en anden person sker gennem længerevarende kontakt," fortalte han.

"Dette er via slimhinder, læsioner, åbne snit eller sår eller visse materialer såsom sengetøj, håndklæder eller tøj."

Ved at diskutere sygdommens historie afslørede Dr. Bayoumy, at virussen aldrig begyndte med aber, men snarere hos gnavere. Han forklarede, at det senere blev kaldt abekopper, da det blev isoleret i et laboratorium på aber, og det var sådan navnet opstod.

Kan hunde og katte få abekopper?

Kort sagt, kæledyrsejere har ikke meget at bekymre sig om, da det er usandsynligt, at man kan overføre abekoppe-infektionen til sine katte og hunde.

"Siden abekopper blev registreret første gang, har der været periodiske udbrud af sygdommen i Afrika og i USA i 2003," sagde eksperten.

"I tilfældet med det amerikanske udbrud var inficerede præriehunde og egern årsagen, og eksperter var stadig usikre på, hvordan egerne oprindeligt blev inficeret," fortsatte han. Men infektion blandt hunde og katte er usandsynlig.

"Vi har brug for mere overvågning, men indtil videre har der ikke været rapporteret tilfælde af, at hunde eller katte er blevet smittet," tilføjede han.

På spørgsmålet om, hvorfor nogle dyr kan være mere modtagelige end andre, sagde Dr. Bayoumy, at sygdommen kræver specifikke receptorer fundet i visse dyrs organismer, hvilket gør dem enten mere eller mindre modtagelige.

Dr. Bayoumy advarede om, at de mest udsatte for abekopper omfatter børn og yngre mennesker, sundhedspersonale eller dem med nedsat immunforsvar.

Også personer under 40 år er muligvis ikke blevet vaccineret med koppevaccinen, da de var yngre, hvilket gør dem mere udsatte.

Anbefalet til dig