Værnepligt for kvinder: Forsvarsminister vil have ligestilling for mænd og kvinder i Forsvaret

25/1/23 18:54

Mathias Busekist

Foto: Pressefoto/Venstre
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil gerne indføre værnepligt for kvinder.

I dagens Danmark bliver mænd indkaldt til forsvarets dag - som forinden blev kaldt session - når de runder 18 år. Ligeledes bliver kvinder inviteret, men her er det i stedet frivilligt.

De kan altså selv bestemme, hvorvidt de ønsker at deltage.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har før kaldt dette uretfærdigt. Nu udtaler han i stedet, at det skal være et krav i fremtiden.

Værnepligt skal være for alle, mener Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringspartneren Socialdemokratiet har derimod ikke meldt ud, hvorvidt de støtter Jakob Ellemann-Jensen i dette.

"Ja, det mener jeg. Vi skal have den ligestilling for mænd og kvinder i Forsvaret. Det er en udfordring for de kvinder, der aftjener deres værneret, at de ikke bliver målt på den samme skala," siger han i programmet "Lippert" på TV 2 News.

Jakob Ellemann-Jensens udtalelse kommer blandt andet efter, at en række organisationer i Forsvaret har meldt ud, at det bør være lige mellem kønnene.

Fagforeningen Centralforeningen for Stampersonel, som er Forsvarets største, Kvindelige Veteraner samt Værnepligtsrådet er blandt dem, der støtter forslaget.

Herfra kommer det, at tiden er inde til at ændre loven.

Værnepligten var blandt de emner, som SVM-regeringen fik snakket om i december. Her varslede man efterfølgende, at den skulle styrkes ved at blive længere.

Samtidig vil man arbejde for at sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder i det kommende forsvarsforlig.